„Alina Ștefania Gorghiu i-a transmis Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cursul zilei de marți, 28 noiembrie 2023, cererile de urmărire penală formulate de Președintele României” pentru Vlad Voiculescu, „în calitate de fost ministru al sănătății în perioada 23 decembrie 2020 – 14 aprilie 2021” și pentru Ioana Mihăilă, „fost ministru al sănătății în perioada 21 aprilie 2021 – 08 septembrie 2021”, se arată în comunicat.

Acesta a fost ultimul pas din demersul legal prin care cei doi foști miniștri ai Sănătății au rămas fără imunitate și DNA își poate continua ancheta în cazul lor.

Joi, 23 noiembrie, DNA a cerut Senatului şi Preşedinţiei ridicarea imunității fostului premier Florin Cîţu, în prezent senator, şi a foştilor miniştri ai sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii de la USR. Procurorii i-au acuzat de „abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv, complicitatea”.

Procurorii anticorupție au precizat că în perioada ianuarie-mai 2021, adică în pandemie, au fost cumpărate peste 52,8 milioane de doze de vaccin anti-COVID în plus față cele necesare, iar prejudiciul depășește un miliard de euro, la care se adaugă TVA.

Premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu, dar și președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, au anunțat că majoritatea parlamentară din Senat va vota pentru ridicarea imunității lui Florin Cîțu, lucru care va avea loc cel mai probabil miercuri, 29 noiembrie.

În cazurile lui Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, cel care trebuia să se pronunțe pe tema cererii DNA era președintele Klaus Iohannis, întrucât cei doi nu sunt parlamentari. Șeful statului a primit vineri dimineață, 24 noiembrie, adresa procurorului general al României prin care se cerea încuviințarea ridicării imunității pentru Voiculescu și Mihăilă, iar ieri, 27 noiembrie, Iohannis a aprobat cererea, care a fost trimisă la Ministerul Justiției.

 
 

Urmărește-ne pe Google News