Fără excepție, documentele de stare civilă în original care ajung în mâinile persoanelor dar și registrele și mențiunile în care sunt trecute schimbările de nume, de sex, divorțurile, decesele, căsătoriile sau adopțiile sunt completate cu acest tip de cerneală. O substanță miraculoasă – extrem de rezistentă la trecerea timpului și la anumiți factori precum apa, praful sau lumina -, care are termen de garanție mai bine de…o sută de ani! Aprovizionarea cu cerneala-minune se face periodic, în funcție de volumul de muncă al ofițerilor de stare civilă, prin Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), dar și prin Primăria Capitalei.
Un ofițer de stare civilă completează zilnic câteva zeci de documente pe care le scrie cu cerneala-minune
La Biroul de Stare Civilă al Primăriei Sectorului 5 – un edificiu elegant, modern și spațios -, activitatea de eliberare a actelor este în toi. La ”Nașteri”, la ”Decese”, la ”Căsătorii” sau la oricare alt ghișeu, oamenii vin, primesc documentul completat uneori chiar în fața lor, și pleacă. Mulțumiți. Habar nu au că țin mâini un act care va prinde…suta de ani fără ca scrisul caligrafic, extrem de ordonat, așternut de mâna ofițerului de stare civilă să se șteargă sau măcar să se deprecieze atât de tare încât să nu mai poată fi citit cu ușurință.
”Zilnic, ofițerii noștri de stare civilă completează sute de documente. De la mențiuni – acele ștampile aplicate pe marginea documentelor -, până la orice fel de certificat. Toate sunt scrise de mână, olograf, cu această cerneală specială extrem de rezistentă care are în componența sa chimică niște rășini speciale”, îmi explică Oana Crețu, șefa Biroului de Stare Civilă al Sectorului 5.
Toate actele de stare civilă sunt completate olograf, cu cerneala-minune care rezistă chiar și mai mult de un secol
De ce toate actele sunt completate olograf? Obligativitatea de a scrie de mână aceste documente își are izvoarele tocmai din dreptul roman și are o însemnătate extrem de mare cu privire la veridicitatea actului civil. Toți ofițerii de stare civilă sunt antrenați să completeze de mână, fiecare, zeci de asemenea acte. Angajatele – unele și cu peste două decenii de scris continuu în spate -, și-au antrenat atât de bine scrisul încât literele și cifrele pe care le aștern pe documentele de stare civilă au aceeași înălțime și aceeași înclinație, fiind parcă scrise de o mașinărie.
”Practica îți formează un scris frumos și ordonat. La examenul de angajare s-a luat în considerare, probabil, și calitatea scrisului care trebuie să fie unul frumos și ordonat. Nu a fost o probă specială, dar au ținut cont. De atâția ani de când completez certificate de stare civilă m-am obișnuit să scriu de tipar și acasă, când notez ceva”, îmi spune unul dintre ofițerii de stare civilă cu experiență ai Primăriei Sectorului 5.
Calitățile ofițerului de stare civilă: o caligrafie și o ortografie de excepție, dar și o atenție deosebită
Completarea unui document de stare civilă are nu numai latura ”artistică” legată de caligrafierea informațiilor de stare civilă, ci și una care presupune o atenție extrem de mare. Nici o literă, nici o cifră nu poate fi greșită pentru că ar însemna o greșeală gravă care ar putea schimba sensul actului scris, firește, doar de mâna ofițerului de stare civilă și, bineînțeles, doar cu cerneala-minune care rezistă o sută de ani în hârtia în care s-a impregnat.
Foto/ video: Cristian Burcioiu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro