„Acest lucru este bun și absolut necesar. Cerșetoria a fost rară în Suedia până la începutul anilor 2010, când mulți cetățeni UE au venit din alte țări în Suedia pentru a cerși”, a declarat Linda Lindberg, liderul democraților suedezi, în timpul unei conferințe de presă, luni, 30 septembrie.

Cerșetoria a dus la infracțiuni tot mai dese și mai sofisticate. Potrivit datelor dinaintea pandemiei COVID, în Suedia erau aproximativ 4.000 de cerșetori din România, majoritatea romi.

„În opinia noastră, nu este rezonabil ca oamenii să traverseze jumătate din Europa pentru a cerși în fața magazinelor noastre”, a adăugat Lindberg, adăugând că interdicțiile privind cerșitul au mai existat în Suedia.

Partidul Democraților Suedezi, care oferă sprijin extern guvernului, a promis această interdicție în campania electorală, iar acum s-a desemnat o persoană care să verifice cum poate fi implementată măsura fără a încălca drepturile omului. Concluziile trebuie prezentate în parlamentul din Suedia la sfârșitul lunii iunie 2025.

Unii membri ai Partidului Liberal din opoziție se opun interzicerii cerșetoriei, dar lidera Democraților Suedezi, Linda Lindberg, este optimistă că până vara viitoare ar putea obține sprijin și din partea altor partide.

Urmărește-ne pe Google News