Cuprins:
„Ai nevoie de un certificat verde Covid fără a fi vaccinat, lasă un mesaj privat!”, este descrierea grupului de Facebook „Certificate Co-vid 19 la comandă” creat în urmă cu câteva zile. Aproape peste noapte, numărul membrilor a ajuns de la câteva zeci la aproape 300.
„Bine ați venit pe grup. Persoanele interesate sunt rugate să lase mesaj în privat. Persoanele care aduc 50 de persoane pe grup primesc gratuit (certificatul de vaccinare fals, n.red.). Vă aștept cu drag pentru a rezolva problemele dumneavoastră”, scrie Adela Boga, unul dintre furnizorii certificatelor, într-o primă postare pe grup.
Niciun detaliu despre cost sau modul în care poate fi obținut certificatul de vaccinare fals. Toate negocierile se duc exclusiv în privat cu administratorii grupului.
Am încercat și noi să obținem un certificat, discutând cu una dintre persoanele din spatele grupului de Facebook.
Experimentul
Am creat un cont de Facebook fals și i-am scris Adelei Boga sub numele de Oana Micle. Ne-a spus că prețul unui certificat fals de vaccinare este de 500 de lei și că trebuie să plătim un avans de 250 de lei. Restul de bani, după furnizarea documentului, este promisiunea.
Ne trimite un cod de bare cu care să plătim, prin paypoint, prima rată.
„O să dureze cam două ore”, ne informează Adela Boga.
Cere toți banii ca să activeze certificatul de vaccinare
După două ore, povestea se schimbă un pic.
Ne anunță că certificatul este gata, însă ca să fie activat codul QR, este necesar să plătim toți banii, astfel că nu ni-l poate da încă, așa cum a promis inițial. Minciunile se rostogolesc și persoana de la capătul celălalt al căsuței de chat spune, pe rând, că:
1. pe chitanța eliberată de terminalul paypoint vor apărea datele personale și codul QR al certificatului de vaccinare, iar varianta digitală a acestuia o vom primi pe Messenger.
Pe chitanța eliberată de terminalul paypoint nu pot apărea date personale sau vreun QR code. Este ca un bon obținut de la magazin, cu suma plătită și locația în care s-a făcut această plată.
2. nu poate scoate certificatul de vaccinare din sistem până nu este printat codul QR pe chitanță;
3. poate scoate certificatul de vaccinare din sistem și activează codul QR ulterior generării lui, după ce se înregistrează plata la terminalul paypoint.
„Se poate ca un QR code să fie activat după emiterea sa dacă persoana care l-a emis controlează aplicația din spate”, a explicat, pentru Libertatea, Andrei Avădanei, specialist IT, fondator și CEO la Bit Santinel, o companie care se ocupă cu securitatea datelor și securitate cibernetică.
„În acest caz, însă, ar trebui să trimită un alt QR code fiindcă pare neplauzibil să activeze codul deja trimis”, adaugă, în schimb.
„Dacă nu vă emiteam un certificat real, acum nu mai stăteam de vorbă”
Protestăm și îi amintim că alta a fost înțelegerea inițială.
Adela Boga: Certificatul digital se emite după ce are loc înregistrarea QR-ului. Au schimbat valabilitățile. Eu ce vină am, doamnă? Vă garantez că după ce scanați și achitați, totul este în regulă. Doar primiți chitanță, ați văzut.
Reporter: Păi, valabilitatea era aceeași și acum câteva ore când v-am trimis 250 de lei. Cum îmi garantați? Cum s-a schimbat sistemul de acum câteva ore când ne-am înțeles?
A.B.: Doamnă, v-am înregistrat în baza de date națională, nu o să aveți probleme, o să treceți inclusiv la aeroport, indiferent de verificări. Valabilitate 1 an. Acum, totul depinde de dumneavoastră.
R: Doamnă, eu nu am încredere că îmi trimiteți certificatul. Am vorbit ceva și acum îmi spuneți altceva.
Stimată doamnă. Dacă nu vă emiteam niciun certificat real, acum nu mai stăteam de vorbă cu dumneavoastră. Nu vă gândiți puțin?
Adela Boga:
A.B.: Eu vă pot trimite, doamnă, certificatul digital. Dar până nu plătiți cei 500 de lei, codul QR nu se activează. Codul QR de înregistrare se face când are loc tranzacția la aparat. Fără QR înregistrat, certificatul este nul.
Am decis să mergem mai departe cu experimentul și să plătim și restul de 250 de lei.
Fals făcut cu un program de editare foto
Iar certificatul primit este, într-adevăr, nul, dar nu pentru că nu a fost activat codul QR, ci pentru că este, de fapt, specimenul de certificat prezentat de STS într-un comunicat de presă din iunie, când a fost lansată platforma de eliberare a certificatelor de vaccinare. Pe el doar au fost înlocuite numele și data nașterii într-un program de editare foto.
Am verificat de mai multe ori codul QR cu aplicația dezvoltată de STS, iar rezultatul este acesta:
Ni s-a comunicat că vom primi separat un cod QR care funcționează. L-am primit, dar nu a funcționat.
„Verificați codul și vedeți în baza de date. Apare acolo nume, prenume, tot. Scanați cu alt telefon, să vedeți”, ne-a spus Adela Boga.
Apoi ne-a blocat pe Messenger și în grupul de Facebook „Certificate Co-vid 19 la comandă”.
Sute de dosare penale pentru înșelăciune
Introducerea unor noi restricții a crescut interesul românilor pentru deținerea unui certificat de vaccinare. Unii și-ar dori un astfel de document, dar fără să se vaccineze. Mulți dintre aceștia cad pradă înșelătoriilor, care au intrat deja în atenția autorităților.
Poliția a deschis 362 de dosare penale în care sunt cercetate 850 de persoane pentru înșelăciune și fals în înscrisuri oficiale.
„Aici sunt două categorii: cei care spun că vând certificate de vaccinare false și conving oamenii, pe rețelele de socializare, să plătească sume mari de bani pentru ele, dar după ce primesc, ei dispar și își închid contul. Și mai sunt cei care chiar falsifică aceste certificate”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, pentru Libertatea.
Înșelăciunea este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Poliția nu a specificat dacă s-a autosesizat cu privire la acest grup de Facebook care a fost deschis în urmă cu aproape o lună, însă spune că are cunoștință de mai multe astfel de cazuri pe rețelele sociale.
Conturi false, cu fotografii furate
Am contactat-o din nou pe Adela Boga, de această dată oficial, și ne-am declinat identitatea. Când am întrebat de vânzarea certificatelor false, a spus că a avut contul spart. Apoi am primit block.
După această interacțiune, contul său a fost închis, iar postările de pe grupul de Facebook au dispărut în totalitate.
Numele oamenilor din grup care promovează vânzarea certificatelor false nu ridică, în primă fază, suspiciuni.
Sunt însă elemente care trădează faptul că este vorba despre o rețea de conturi false. Toate sunt înființate recent, anul acesta sau anul trecut, au fotografii furate de la persoane reale sau de pe internet, nu au prieteni și nu sunt etichetate în postări.
Spre exemplu, Daniela Popovici a scris: „Mulțumesc, totul a fost ok. Am trecut și la aeroport cu el, mii de mulțumiri”.
„Voi face plângere la poliție”
Daniela Popovici și-a creat contul anul acesta folosindu-se de fotografii ale Elenei Ene, broker de credite. Contactată de Libertatea, aceasta spune că va face plângere la poliție.
„Știam de existența acestei pagini de Facebook cu pozele mele din august. Persoana se dădea drept broker de credite și încerca să înșele oamenii. Le-a vorbit urât clienților mei. Am făcut atunci plângere la poliție. Am aflat de marți seară că face înșelăciuni cu certificate de vaccinare, mi-au scris mai mulți oameni”, a declarat Elena Ene pentru ziar.
Între timp, contul de Facebook Daniela Popovici și-a schimbat numele în Denisa Chivu.
Toți pretind că sunt brokeri de credite
Un lucru pe care îl au în comun conturile care promovează vânzarea certificatelor false este locul de muncă. Toate persoanele fictive susțin că lucrează la Viva Credit, la Credite și Refinanțări Online ori sunt brokeri de credite.
Inițial, două nume au fost implicate: Adela Boga, cea cu care a discutat Libertatea, și Dorina Sterpu, administratorul grupului de Facebook. Ulterior, a început să posteze pe grup și Mirela Mihaela Stanciu, care susține că lucrează la Credite online rapide, o pagină de Facebook care prezintă diverse variante de creditare.
Ca întreaga scamatorie să pară mai credibilă, câteva dintre mesajele din grup erau pozitive și lăudau inițiativa și priceperea celor care falsifică documentele. Oamenii spuneau că au trecut fără probleme de check-in-ul din aeroport folosind certificatul verde fals.
„Recomand! Mulțumesc. Fără dumneavoastră cine știe ce pățeam dacă îmi făceam vaccin. Să vă dea Dumnezeu sănătate”, a scris cineva, o anume Marinela Popa, care susține că lucrează la Viva Credit.
„Cu tot dragul și toată căldura vă recomand. Vă mulțumesc, fără dumneavoastră nu puteam merge la muncă fără certificat!”, a spus și Andreea Miclea. Și pagina ei de Facebook folosește fotografii ale unei persoane reale, un alt broker financiar.
Contactată de Libertatea, compania Viva Credit neagă orice legătură cu această fraudă și cu conturile care promovează vânzarea de certificate false de vaccinare. Reprezentanții Viva Credit mai spun că nu este prima dată când întâlnesc cazuri în care numele firmei este folosit în pagini de Facebook și raportează constant astfel de conturi.
„Am mai avut în trecut persoane care menționau numele nostru ca angajator în profilul de Facebook și s-a dovedit că acele conturi erau false. Din păcate, nu putem controla ce informații trec oamenii în această secțiune. Oricine poate să scrie că lucrează la o anumită companie fără să facă dovada acestui lucru. Vom încerca să oprim astfel de tentative de fraudă și vom raporta conturile suspecte”, a transmis Viva Credit.
Românii vaccinați s-au revoltat
Existența unor grupuri care propun spre vânzare certificate false a creat revoltă pe Facebook. Pe grupul PROvaccinare, cu peste 36.000 de membri, unde postează inclusiv reprezentanții Comitetului de Vaccinare, oamenii s-au sesizat și s-au îndemnat unii pe alții să raporteze conturile false și grupul care promovează înșelătoria.
„Multă nesimțire și prostie”, „Nu sunt polițiști în grupul ăsta să se autosesizeze?”, „Report, toată lumea ar trebui să o facă”, „Nu vreau să cred că e adevărat”, „Mergeți la poliție” – sunt câteva dintre comentariile oamenilor.
„Îi încurajăm pe oameni să ne sesizeze în continuare”
„Noi nu ne ocupăm de partea asta a eliberării certificatelor de vaccinare, însă orice astfel de fals în înscrisuri aduce un grav pericol asupra sănătății”, spune Alina Moisoi, șef serviciu informații publice la IGSU și unul dintre responsabilii de comunicare din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.
Grupul de comunicare al CNCAV monitorizează rețelele sociale pentru a preveni și a combate fake news-ul, spune Moisoi, însă foarte mult ajutor vine de la oameni, care îi sesizează de fiecare dată când observă astfel de postări.
„Implicarea oamenilor este foarte importantă, a celor care au înțeles că vaccinarea este singura soluție și care au încurajat și încurajează climatul ăsta. Oamenii ne ajută foarte mult când ne sesizează lucrurile astea, pentru că noi îi sesizăm mai departe pe colegii noștri pentru a lua măsuri. Poliția, spre exemplu. Îi încurajăm pe oameni să ne sesizeze în continuare”, mai spune Alina Moisoi.
La ora publicării acestui articol, grupul de Facebook este în continuare ușor de găsit, iar oamenii continuă să intre în el. În ultimele 24 de ore, însă, nu au mai fost făcute postări, iar cele vechi au fost șterse.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro