Viața de zi cu zi se schimbă dramatic în întreaga lume, pe măsură ce țările și guvernele locale adoptă măsuri diverse pentru a controla epidemia de coronavirus, notează CNN.

Multe state încearcă în aceste momente să adopte cele mai potrivite măsuri pentru a permite societății să își continue viața fără a declanșa însă un nou val de infecții.

Școala altfel

În cele mai multe state, școlile trebuie redeschise cât mai repede, pentru a permite părinților să se întoarcă la muncă.

Danemarca este un exemplu în acest sens. În această țară, cursurile au început pentru elevii de până la 12 ani.

Numărul de școlari din fiecare clasă a fost redus, pentru ca băncile să fie plasate la doi metri distanță una de cealaltă. Curtea școlii a fost împărțită în mai multe secțiuni cu bandă, pentru ca elevii să nu stea grămadă.

Copiii iau mai multe pauze, petrec cât mai mult timp afară și se spală la fiecare două ore pe mâini, în timp ce toate suprafețele din școală sunt dezinfectate de două ori pe zi.

Școlile din Danemarca s-au adaptat pentru a proteja sănătatea copiilor FOTO: EPA

Certificate de imunitate

Chile va elibera certificate de imunitate digitale săptămâna aceasta, pentru oamenii care s-au vindecat de coronavirus, au anunțat oficialii din domeniul sănătății.

Nu este nici prima nici ultima țară care adoptă această soluție pentru a oferi libertate de mișcare persoanelor vindecate.

Ministrul britanic al sănătății Matt Hancock a declarat luna aceasta că și Londra ia în calcul eliberarea unor astfel de certificate pentru a le permite celor care au anticorpi cât mai multă libertate de mișcare.

Și doctorul Anthony Fauci, expertul care consiliază Casa Albă, a admis că certificatele de imunitate pot fi o soluție bună.

Carantina de weekend

Turcia a instituit carantina de weekend, care presupune închiderea populației în case pentru o perioadă de 48 de ore. Măsura este valabilă pentru trei sferturi de populație din 31 de provincii.

În timpul săptămânii, carantina este impusă doar persoanelor sub 20 de ani și celor de peste 65 de ani. Toți ceilalți cetățeni pot în principiu să iasă afară, deși, în practică, multe magazine sunt închise, restaurantele sunt deschise doar pentru livrare, iar parcurile sunt închise.

Turcia a impus cetățenilor o carantină de weekend FOTO: EPA

În Libia, cetățenii pot umbla liberi pe afară doar între 7 dimineață și 12 noaptea.

Carantina în funcție de vârstă

Turcia nu este singura țară care a impus o carantină în funcție de vârstă.

În Suedia, persoanele de peste 70 de ani au fost rugate să stea în case. Luna aceasta, cercetătorii de la Universitatea Warwick din Marea Britanie au cerut oficialilor să permită tinerilor cu vârste de până la 20-30 de ani, care nu locuiesc cu părinții, să iasă din case.

Ieșirea din carantină, împărțită pe sexe

Președintele peruvian Martin Vizcarra a anunțat pe 2 aprilie o carantină segregată pe sexe. Astfel, luni, miercuri și vineri, doar bărbații pot ieși afară. Marți, joi și sâmbătă, doar femeile pot ieși.

Guvernul din Panama făcea același lucru de pe 1 aprilie. Motivul: măsura îi încurajează pe oameni să stea în case, din moment ce nu pot ieși cu partenerele/partenerii în același timp.

Unele orașe din Columbia, inclusiv capitala Bogota, au aplicat la rândul lor măsuri similare.

Carantina în funcție de seria de pe buletin

În unele orașe din Columbia, inclusiv Cali și Medelin, oamenii se pot bucura de o plimbare în afara casei doar în anumite zile, alese în funcție de seria de pe buletin.

De menționat că măsura nu îi vizează pe angajații din sectoarele esențiale.

Urmărește-ne pe Google News