Cuprins:
21 de percheziții și 9 audieri
În cursul zilei de joi, 31 octombrie 2024, polițiștii și procurorii de pe lângă Tribunalul Iași au anunțat 21 de percheziții domiciliare la persoane fizice și instituții publice, într-o cauză privitoare la infracțiuni de corupție. Au fost 9 audieri după aceste percheziții, care s-au derulat inclusiv în cursul zilei de vineri, 1 noiembrie.
Ancheta a relevat, potrivit celor implicați, că persoane din mediul medical implicate în schema infracțională au favorizat internări fictive, acordarea de concedii de sănătate fără temei sau au întocmit documentații false despre îngrijirile primite, de la medicație la zile de spitalizare.
În final, persoanele favorizate se prezentau cu dosarul medical preponderent fals în fața comisiilor responsabile cu eliberarea gradului de handicap.
Schema infracțională a fost patentată deja în România și a mai fost anchetată și în trecut.
Urmează audierile unor persoane „cu greutate”
Sursele Libertatea spun că procurorii de abia au deschis cazul: urmează audierile „cu greutate”, a medicilor și asistentelor internate. Două persoane au fost reținute și trimise în judecată cu propunerea de arestare preventivă 30 de zile.
Intermediarii implicați furnizau sume de bani către medici și asistente medicale, pentru a se întocmi documentațiile cu pricina.
Dosarul vizează trafic de influență, complicitate la uz de fals, cumpărare de influență, uz de fals și înșelăciune. Procurorii au exemplificat, în referatul întocmit prin care cer arestarea preventivă pentru 30 de zile a două persoane dintre cele reținute, cum se derulau activitățile.
Prețul influenței asupra cadrelor medicale
„Începând cu luna august 2024, inculpatul M.C.C. a pretins şi a primit de la suspectul A.I.L., în mod repetat (în lunile august 2024 şi septembrie 2024), în mod direct, sume cuprinse între 400 lei – 700 de lei (din care suma de 100 lei/200 de lei pentru sine, iar suma de 300 de lei/500 lei pentru alţii- medici şi asistenţi medicali) reprezentând preţul influenței reale a acestuia asupra cadrelor medicale din Centrul de Sănătate Mintală Dr. Ghelerter Iaşi din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, în schimbul promisiunii de a determina cadrele medicale să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu”, menționează procurorii.
Bani oferiți pentru diagnostice fictive
Cadrele medicale mituite sunt suspectate de emiterea unei documentații cu mențiune false cu privire la: diagnostice medicale, spitalizare în Centrul de Sănătate Mintală Dr. Ghelerter Iaşi, acordarea fictivă de îngrijiri și tratamente medicale pe durata internării, eliberarea unor bilete de externare în fals, acordarea şi ulterior prelungirea unor foi de concedii medicale în fals etc.
Majoritatea documentelor medicale erau utilizate de oameni pentru care au fost intermediate serviciile în scopul obținerii unui certificat de încadrare în grad de handicap.
Procurorii au constatat, timp de șase luni, că exista un tipar care se repetă: aceleași sume de bani solicitate, care urmau același circuit, dar care implică emiterea de acte false pentru diagnostice și spitalizare atât în Centrul de Sănătate Mintală dr. Gherlerter din Iași, cât și în Spitalul Municipal Pașcani.
Avantajele certificatului de handicap
Ulterior, același inculpat îi ajuta pe cei pentru care cumpăra traficul de influență să intre în posesia documentelor falsificate, preluând bilete de externare, dar și foi de acordare / prelungire concediu medical.
Obținerea unui certificat de încadrare în grad de handicap poate avea mai multe avantaje pentru beneficiarii fictivi, fiindcă statul român oferă diferite facilități persoanelor care suferă de boli cronice agravante sau care au suferit diverse incidente în urma cărora nu se mai pot îngriji singure. Avantajele variază de la diferite indemnizații și facilități fiscale la posibilitatea de a avea un îngrijitor plătit tot de stat sau opțiunea de a ieși la pensie pe caz de boală.
Șpagă oferită de un ofițer sub acoperire
Procurorii au lucrat și cu investigatori sub acoperire, care au solicitat diferite servicii din partea celor doi inculpați trimiși în judecată. Într-una dintre situații, o parte din bani a fost plătită unui medic ortoped ca să semneze o foaie de diagnostic falsă menită să confirme o entorsă la rotulă la investigator.
În alt caz, un medic de familie din Pașcani a primit 100 de lei pentru a înscrie investigatorul la cabinetul său și să-i emită, ulterior, bilete de trimitere cu mențiuni nereale pentru diagnostice la diferite specializări: neurologie, medicină internă, psihiatrie, ortopedie. Totul pentru a se întocmi documentația necesară solicitării, de către cel care oferea șpagă, a unui certificat de încadrare în grad de handicap.
A luat 400 de lei de la investigatorul sub acoperire
„În data de 13.09.2024, inculpatul M.C.C. a pretins şi a primit de la investigatorul sub acoperire A.M., în mod direct, suma de 400 lei compusă din 4 bancnote de cupiură de 100 de lei (din care suma de 100 de lei pentru sine, iar suma de 300 de lei pentru alţii- medici) reprezentând preţul influenței reale a acestuia asupra cadrelor medicale din Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani, Secţia de Ortopedie, în schimbul promisiunii de a determina pe un doctor ortoped să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu constând în emiterea, în fals, a unei documentații cu mențiuni nereale privind diagnostice medicale («entorsă la rotulă»), acordarea unor foi de concedii medicale în fals în vederea strângerii documentaţiei medicale necesare pentru obţinerea unui certificat de încadrare în grad de handicap”, au mai precizat procurorii.