As dori sa primesc un sfat juridic, deoarece am o problema la care nu gasesc rezolvare, si doresc sa fiu ajutata de avocatul cu care colaborati. Dupa ce perioada de cand s-a facut un certificat de mostenitor se poate anula acesta?
Emilia Ionescu, Galati

Raspuns:
Dreptul la actiunea in petitia de ereditate vizand anularea certificatului de mostenitor in conditiile art. 88 din Legea nr. 36/1995 se prescrie in termen de 3 ani calculati de la data cand paratul a facut acte de mostenitor.

Pe data de 3 aprilie 2002 a decedat mama mea, iar in 19 aprilie 2007 a decedat tatal meu vitreg. Din casatoria lor a rezultat un frate, nascut la 10 august 1963. Tatal meu natural a decedat la 8 mai 1958 in accident de munca, avand pensie de urmas. Dupa moartea mamei mele, nu s-a facut succesiunea din refuzul tatalui vitreg. Acum, dupa moartea lui, dorind sa fac succesiunea, fratele meu sustine ca nu gaseste actul de proprietate a imobilului parintilor, construit in 1961 si cumparat dupa 1990. Ce pot face in cazul acesta si ce acte imi trebuie pentru deschiderea succesiunii?
Georgeta Balin, Bucuresti

Raspuns: In situatia in care va aflati, in primul rand este necesara obtinerea certificatului de mostenitor de pe urma mamei dv. , ulterior urmand a va adresa notarului public competent pentru dezbaterea succesiunii de pe urma tatalui vitreg. In ambele cazuri va puteti folosi de acte de stare civila si martori pentru stabilirea calitatii dv. de mostenitor, respectiv de inscrisuri si alte mijloace de proba admise de lege cu privire la bunurile ce compun masa succesorala. Separat va trebui analizata vocatia dv. succesorala concreta in functie de modul in care tatal dv. vitreg a facut (daca a facut) adoptia in ceea ce va priveste.

Avocat Cristian Sirbu
Titular al Cabinetului Individual de Avocatura ‘Sirbu Cristian

 
 

Urmărește-ne pe Google News