Calendarul estimativ a fost anunțat de comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, în cadrul discuțiilor din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European.
Certificatul se va baza pe un cadru european armonizat, dar unele state membre ale UE au început deja să instituie propriile certificate.
Didier Reynders a subliniat că folosirea acestui certificat în alte scopuri decât libertatea de circulaţie este o decizie ce revine statelor membre, dar în orice caz trebuie respectată legislaţia europeană, mai ales în ce priveşte datele personale.
Introducerea certificatului de vaccinare este văzută drept o soluție pentru a salva turismul și a favoriza mobilitatea persoanelor după mai bine de un an în care granițele au fost închise, iar călătorii au trebuit să respecte carantine la intrarea în alta țară.
Certificatul mai este cunoscut popular sub numele de pașaport de vaccinare, dar numele lui este de fapt certificatul verde digital sau adeverința electronică verde.
El are rolul de a dovedi mai ușor că deținătorii au fost vaccinaţi împotriva COVID-19, că au fost testaţi negativ în urma unei probe PCR recente sau că sunt imunizaţi în urma unei infectări de care s-au vindecat.
Certificatul va avea un cod QR care va asigura „securitatea și autenticitatea” și va conține doar informațiile esențiale, cum ar fi data nașterii, data eliberării și un cod de identificare.