„Certificatul digital european pentru COVID va apărea la 1 iulie şi are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi (joi, 10 iunie, n.red.) a avut loc o şedinţă cu toate instituţiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare. Statul român va face acest lucru”, a declarat Andrei Baciu, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, la Senat.
Miercuri, 9 iunie, Parlamentul European a aprobat definitiv certificatul digital al UE privind COVID-19. Documentul se va aplica de la 1 iulie, anul acesta, pentru o perioadă de 12 luni. Deţinerea certificatului nu va fi o condiţie prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulaţie.
În acelaşi timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie, arată eurodeputații.
De unde vor putea fi descărcate certificatele de vaccinare
- Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat.
- Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital.
- De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit.
În urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel european, a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state.
Ce informații va conține pașaportul COVID
Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor.
Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.
Specialiștii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro