Potrivit datelor publicate sâmbătă, de Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI), până la data de 17 septembrie pragul de 3 cazuri de infectare la mia de locuitori fusese depășit în 115 localități din țară, cele mai multe fiind în județele Satu Mare (17), Timiș (11) și Bistrița-Năsăud (9).
Între timp, pragul de 3 la mie a fost depășit și în alte localități. Un exemplu este municipiul Timișoara, care a ajuns duminică la o rată de 3,18 cazuri la mia de locuitori. Autoritățile locale de aici se întâlnesc azi pentru a stabili noi restricții.
Astfel, având în vedere trendul ascendent al pandemiei COVID, este de așteptat ca în perioada următoare numărul localităților în care certificatul verde va fi obligatoriu va crește.
Potrivit celei mai recente raportări a Grupului de Comunicare Strategică, în municipiul București, rata incidenței cazurilor de coronavirus era duminică, de 2,44 la mia de locuitori.
Concret, începând de luni, accesul în unele spații sau la evenimente se va face doar în baza certificatului verde, documentul care atestă vaccinarea anti-COVID, trecerea prin boală sau testarea negativă pentru infecția cu noul coronavirus.
Potrivit Hotărârii de Guvern care a fost aprobată vineri, 17 septembrie, în localitățile cu rata incidenței cazurilor cuprinse între 3 și 6 la mie, pot participa la nunți, botezuri, la meciuri și au acces în sălile de sport, în cinematografe și restaurante, persoanele care se află într-una dintre următoarele situații:
- sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
- prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore
- prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore
- se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
Excepție de la regula prezentării unui test RT-PCR sau antigen rapid cu rezultat negativ pentru infecția cu coronavirus fac copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 6 ani.
Cu alte cuvinte, pentru copiii cu vârste între 6 și 12 ani va fi necesară prezentarea unui test negativ COVID sau dovada că au trecut prin boală. Cât despre minorii cu vârste de peste 12 ani, aceștia au posibilitatea de a fi vaccinați cu serurile Pfizer/BioNTech și Moderna.
„Organizatorii/operatorii economici au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secțiunea «Verificare reguli interne» din aplicaţia mobilă «Check DCC» pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat”, se mai arată în hotărârea de Guvern.
Certificatul verde este folosit începând din 1 iulie, la nivel european pentru a facilita călătoriile între statele membre UE, La finalul lunii august, Guvernul României a adoptat o ordonanță prin care este creat cadrul legal ca acest document să poată fi folosit și pe plan intern, nu doar pentru deplasările internaționale.
- Vezi cum descarci certificatul verde COVID!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro