,,Negociatorii,, au urmat cursuri speciale
Dupa ce mai multe intalniri, atat separat, cu fiecare dintre fostii soti, cat si cu cei doi doi ,,certareti,, impreuna, specialistii au reusit sa-i aduca la sentimente mai bune. Oamenii au incheiat un ,,acord de mediere,,, care le rezolva toate conflictele, de la felul in care vor imparti casa si modul in care se vor implica in educatia copiilor, pana la detalii gen plata restantelor la pensia alimentara.
Acesta este doar unul din sutele de cazuri care au trecut prin mainile specialistilor de la Centrul de Mediere si Securitate Comunitara (CMSC). Desi putina lume stie, in Romania exista oameni special pregatiti in solutionarea de conflicte. Un soi de ,,arbitri,, ai certurilor. Ei se numesc ,,mediatori,, si au absolvit cicluri speciale de pregatire in acest sens. Este vorba despre 24 de persoane, a caror pregatire de baza este fie cea de jurist, fie de psiholog sau de asistent social. Lucreaza in echipe si, in functie de complexitatea cazului, intreaga procedura poate dura intre cateva ore si cateva luni. Pana acum, conform statisticilor Centrului, cele mai multe cazuri (61%) au avut ,,treaba,,, intr-un fel sau altul cu violenta, fie fizica, fie verbala. De asemenea, in majoritatea cazurilor a fost vorba despre relatii de familie in care bataia avea un cuvant greu de spus.
,,Acest lucru nu inseamna neaparat ca cele mai multe probleme le au romanii in familie. Numarul mare de cazuri de acest gen de care ne-am ocupat se explica prin faptul ca am avut programe speciale privind protectia victimelor abuzurilor in familie. In peste 600 de cazuri am acordat asistenta persoanelor care au avut de suferit de pe urma violentei in familie. In plus, avem si o retea de clinici juridice, care ofera sprijin si consiliere juridica gratuita persoanelor care nu isi pot permite sa plateasca un avocat. Este important de mentionat faptul ca in 75% din cazurile de violenta domestica ajunse aici plangerile au fost depuse de femei, impotriva sotilor violenti. Gama e foarte larga, de la abuzuri impotriva copiilor, la cereri privind evacuarea din locuinta a sotilor violenti, agresiuni sexuale si si alte tipuri de agresiuni asupra membrilor familiei,,, ne-a spus Cornel Loghin, coordonatorul departamentului ,,Solutionarea conflictelor,, din cadrul CMSC.
Din 2000 pana in prezent, ,,arbitrii,, au avut de-a face si cu cazuri care, la prima vedere, starnesc zambetul. Dar care, fara munca de lamurire si rabdarea mediatorilor, s-ar fi putut ,,incurca,, si mai mult. Aproape 6% din conflictele pe care specialistii au fost rugati sa le rezolve i-au avut drept protagonisti pe vecini. Oameni care au gasit motive de cearta din restantele la plata intretinerii la bloc, chestiuni legate de proprietate, ba chiar din umbra pe care un copac mai ,,vanjos,, o face in curtea vecina.
,,Ideea de baza, pe care o aplicam in toate cazurile, este ,,daca nu se poate salva o relatie, macar sa se incheie civilizat,,,,, a concluzionat Cornel Loghin.
Ce inseamna medierea?
Medierea este un proces privat, confidential, in cadrul caruia persoanele care nu-si pot rezolva singure anumite dispute sunt ajutate de specialisti sa gaseasca o cale de impacare, ne-au explicat specialistii din cadrul CMSC.
,,Nu este vorba despre stabilirea vinovatiei sau nevinovatiei unei persoane. Noi ii ajutam sa comunice, le explicam care sunt cele mai bune cai de urmat, pentru ca in final sa cadem de acord, impreuna cu ei, asupra celei mai bune metode. Toate partile implicate in conflict au intalniri directe cu mediatorii, se discuta pe larg toate problemele, se gaseste cea mai buna solutie, iar la final se redacteaza un acord, care cuprinde caile si mijloacele de stingere a conflictului,,, ne-a spus Cornel Loghin (foto).