Un pompier a descris ultimele 24 de ore drept „una dintre cele mai grave zile ale noastre vreodată”
Imaginile ca din infern surprinse în Eden și Pambula (statul New South Wales), arată un peisaj plin de fum, cu străzi pustii, iluminate doar de un cer roșu aprins.
Aproximativ 30 de kilometri spre sud, cerul roșu ca sângele a coborât peste orașul Eden.
Acolo, sute de persoane căutau adăpost pe plajă, la sfatul Poliției, a declarat un localnic pentru CNN. Multe case au fost distruse, iar oficialii spun că se tem că vor exista și victime.
146 de incendii ard în tot statul, conform Serviciului de pompieri, iar duminică aproximativ 2.700 de pompieri se luptau cu focul.
Comisarul de pompieri Shane Fitzsimmons a declarat duminică, într-o conferință de presă, că ziua precedentă a fost „una dintre cele mai proaste zile ale noastre”.
Fitzsimmons a spus că un „număr considerabil” de proprietăți au fost distruse de foc în New South Wales, unde un bărbat de 47 de ani a murit în urma unui stop cardiac în timp ce lupta cu flăcările care amenințau locuința prietenului său din Batlow.
El este cea de-a 24-a victimă a incendiilor din Australia. Fitzsimmons a spus că, duminică, condițiile ar putea fi mai favorabile, pentru că temperaturile scad, dar situația se poate înrăutăți din nou în zilele următoare.
Patru pompieri au fost spitalizați din cauza inhalării de fum, a epuizării căldurii și a arsurilor la mâini, dar între timp eu fost externați.
În statul vecin, Victoria, trei focuri s-au combinat pentru a forma unul singur, mai mare decât Manhattan. La Canberra, sâmbătă după-amiază s-au înregistrat 44 de grade Celsius (111 grade Fahrenheit), un record al ultimilor 80 de ani, în timp ce la Penrith, la vest de Sydney, au fost 48,9 grade Celsius, conform Biroului de Meteorologie.
În statul Victoria a fost declarată stare de dezastru, iar în New South Wales este stare de urgență.
Este pentru prima dată când în statul Victoria este decretată stare de dezastru de la incendiile din 2009, când Australia s-a confruntat cu cele mai puternice incendii. Atunci, 173 de oameni au fost uciși de flăcări, iar alți 500 au fost răniți.
Premierul australian Scott Morrison a declarat duminică, într-o conferință de presă, că a fost o altă noapte dificilă în toată țara, în special în New South Wales și în Victoria.
Morrison – care în decembrie s-a confruntat cu critici pentru că și-a luat o vacanță în Hawaii în timpul incendiilor – a spus că răspunsul Guvernului a fost „cel mai semnificativ” care a existat vreodată la un dezastru natural.
„Cred că este momentul în care trebuie să ne concentrăm atenția și căutăm să comunicăm asta direct australienilor (…) Sigur că au fost multe comentarii, au fost o mulțime de critici. (…) Dar nu pot fi distras de asta”, a mai spus el.
Într-un comunicat de presă, Forța de Apărare a Australiei (ADF) a declarat duminică că își sporește semnificativ sprijinul în lupta împotriva incendiilor masive și a chemat 3.000 de forțe de rezervă ale armatei și altele cu capacități de specialitate.
De asemenea, vor furniza aeronave, alături cea mai mare navă a sa, HMAS Adelaide, cu capacități de aterizare ca un elicopter.
O prioritate pentru FAD va fi asistarea la evacuarea persoanelor din comunitățile izolate. HMAS Adelaide, cea mai mare navă a Australiei, a sosit duminică de pe coasta Edenului, pentru a ajuta la evacuările de acolo.
Unele baze ADF vor fi deschise pentru adăpostirea celor mutați din calea incendiilor.
Noua Zeelandă și Singapore au oferit, de asemenea, sprijin militar, iar ADF evaluează locurile unde pot ajuta, se mai arată în comunicat.
Mai multe vedete internaționale s-au solidarizat în sprijinul pompierilor care se luptă cu incendiile devastatoare din Australia, prin donații și apeluri la strângeri de fonduri, potrivit Mediafax.
FOTO: Profimedia & EPA