Producătorii de calculatoare Hewlett-Packard (HP), Lenovo, Asus și Acer, practic cele mai mari nume din lume, plănuiesc integrarea Alexa în sistemele acestora, atât în desktop-uri cât și pe laptopuri.
Această integrare presupune lansarea unei aplicații Alexa pentru Windows 10 undeva în această primăvară.
Pe de altă parte, această integrare este rodul cooperării între Amazon și producătorii de PC-uri. Acest lucru înseamnă că nu toate calculatoarele vor beneficia de această facilitate.
Alexa și Cortana încă nu pot ”vorbi” între ele
De asemenea, această integrare este diferită de cooperarea dintre Amazon și Microsoft pentru a face interoperabili asistenții virtuali Alexa și Cortana. Cei doi giganți au semnat anul trecut un pact în acest sens, însă termenul-limită anunțat, respectiv sfârșitul anului 2017, a trecut deja fără ca Alexa și Cortana să poată ”vorbi” între ele.
Ceea ce înseamnă că lansarea Alexa direct pe Windows 10 este aproape o ”declarație de război” între Amazon și Microsoft.
A început bătălia pentru inteligența artificială
În fapt, Amazon profită de faptul că Microsoft a rămas în urmă în privința asistenților digitali. În acest moment, doar Google îi atacă poziția de lider. Aceasta a anunțat la CES lansarea de ”ecrane inteligente”, produse de către Lenovo, Sony, LG și JBL și dotate cu Google Assistant.
Dar Amazon are o cotă de două treimi din piață. Iar acum încearcă să crească utilizarea Alexa și pe calculatoare desktop și laptopuri. Pe de altă parte, și Microsoft ar lucra la Surface Phone, un smartphone care să fie controlat prin intermediul Cortana, după cum scrie MSPowerUser.
Apple, foarte departe
Apple este, la rândul său, foarte departe. Gigantul a anunțat anul trecut boxa inteligentă HomePod, dotată cu Siri, însă lansarea acesteia a fost amânată pentru prima parte a acestui an. Siri este asistentul digital implicit de pe calculatoarele Mac și dispozitivele iOS, respectiv iPhone și iPad.
Ca urmare, singurul adversar real al Amazon în această bătălie este Google. Cu care se află oricum la cuțite, după ce Google a retras aplicația YouTube de pe o serie de gadgeturi Amazon.
Ulterior, s-a aflat că Amazon lucrează la un competitor pentru YouTube.
Bătălia ecosistemelor
De ce este importantă această bătălie a asistenților virtuali? Pentru că este, de fapt, o bătălie pentru viitor. Miza este, de fapt, dominația asupra sistemelor de inteligență artificială și a celor de cloud computing.
În fapt, cu cât o companie atrage mai mulți utilizatori asupra ecosistemului său de software și servicii, cu atât îi poate ține mai captivi, ceea ce mai departe înseamnă creșteri de venituri.
Alexa direcționează utilizatorii boxelor inteligente Echo tot către alte servicii Amazon, tot așa cum utilizatorii Android sunt direcționați de către Google să folosească YouTube, Gmail, Google Play, Google Maps etc.
De altfel, presa scria recent că internetul va fi înlocuit cu Trinetul. Mai exact, tot ce făceam până acum pe internet vom face în ecosistemele giganților Amazon, Google și Facebook.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!