Dell lansează o colecție de bijuterii, realizate din electronice reciclate
Producătorul de calculatoare Dell, al treilea din lume ca mărime, a prezentat noua generație a laptopului Dell XPS 13, dar și o colecție de bijuterii, realizate din plăci de bază reciclate. Acestea sunt realizate împreună cu Bayou with Love și sunt menite să crească gradul de conștientizare în privința mediului și a deșeurilor electronice.
Cățelușul robotic Sony AIBO face senzație
Cățelușul robotic AIBO, realizat de către grupul japonez Sony, a făcut senzație la ediția din acest an a CES. Acesta este foarte drăguț și expresiv și este dotat cu inteligență artificială. Poate fi mângâiat și răspunde la atingeri, latră, își aduce osul. Totul pentru 1.800 de dolari.
Cățelușul exprimă viziunea Sony în privința roboticii, senzorilor de înaltă calitate și a inteligenței artificiale. AIBO este doar începutul, iar aceste tehnologii Sony urmează să fie prezentate pe tot mai multe obiecte comune. Primul candidat: industria auto.
Roboțelul CLOi de la LG a clacat în timpul prezentării
Roboțelul CLOi de la LG a avut probleme chiar în timpul prezentării oficiale. Acesta joacă rolul de hub central al locuinței, făcând legătura cu toate electrocasnicele inteligente din casă. De asemenea, poate prezenta programul proprietarului sau poate căuta chestii pe net.
Dar inteligența artificială ai face din când în cand și feste. Iar CLOi, așa drăguț cum este, n-a catadicsit să răspundă la o serie de comenzi care i s-au adresat pe scenă.
Asistentul virtual Alexa de la Amazon ajunge pe Windows 10
Asistentul digital Alexa ajunge pe calculatoarele cu Windows 10. Producătorii de calculatoare Hewlett-Packard (HP), Lenovo, Asus și Acer, practic cele mai mari nume din lume, plănuiesc integrarea Alexa în sistemele acestora, atât în desktop-uri cât și pe laptopuri.
Această integrare presupune lansarea unei aplicații Alexa pentru Windows 10 undeva în această primăvară.
Pe de altă parte, această integrare este rodul cooperării între Amazon și producătorii de PC-uri. Acest lucru înseamnă că nu toate calculatoarele vor beneficia de această facilitate.
Samsung intră în industria auto și oferă componente pentru mașinile inteligente
Samsung intră în industria auto și vrea să fie furnizor de componente. Gigantul coreean a lansat o platformă pentru mașinile care se conduc singure și oferă sistemele autonome și soluții de infotainment.
Samsung Electronics a dezvăluit la CES un sistem de camere care include avertizare de coliziune, notificare în caz de depărtare de benzile de pe șosea și un sistem adaptiv de cruise control.
Sistemul inteligent folosește realitatea augmentată (AR) și învățarea automatizată (machine learning – n.r.). Acest a fost realizat în colaborare cu Harman.
De asemenea, Samsung a anunțat că va furniza echipamente 5G producătorilor auto interesați să își țină mașinile conectate non-stop la internet.
Peste 2 milioane de autoturisme BMW, Nissan și Volkswagen folosesc cipuri Intel pentru conducere autonomă
Mai bine de 2 milioane de mașini, BMW, Nissan și Volkswagen utilizează cipuri Mobileye pentru conducere autonomă, a declarat pe scena CES Brian Krzanich, directorul general al Intel.
Producătorul american de semiconductori a mai anunțat un parteneriat cu grupul auto SAIC Motor, cel mai mare din China, pentru folosirea tehnologiilor Intel.
Lenovo și Sony vor produce ”ecrane inteligente” dotate cu Google Assistant
Sony și Lenovo vor produce ”ecrane inteligente” cu Google Assistant. De asemenea, LG Electronics și producătorul de echipamente audio JBL vor mai produce astfel de dispozitive. JBL este parte a Harman International, companie care a fost cumpărată anul trecut de către Samsung.
În fapt, este vorba de boxe inteligente dotate cu ecrane. Google spune că noile dispozitive vor permite comenzi vocale, pornirea sau schimbarea muzicii, controlul luminilor sau setarea de alarme.
Aceste ”ecrane inteligente” nu vor permite instalarea de aplicații sau navigarea pe internet cu ajutorul unui browser, acestea fiind optimizate pentru calitatea sunetului și ascultarea comenzilor vocale. Informațiile și comenzile vor apărea pe ecran.
De asemenea, acestea pot lansa un video chat prin sistemele Google Duo sau pot afișa imagini din Google Photos.
”Ecranele inteligente” prezentate de către Lenovo au 8 și 10 inchi, iar rezoluția este HD ready sau Full HD. Procesorul folosit este Qualcomm Snapdragon 624, iar acesta vine însoțit de 2GB de memorie RAM și doar 4 GB pentru stocare. Lenovo va lansa produsele în vară. Cel mic costă 199 de dolari, iar cel mare 249 de dolari.
Facebook va produce căști de realitate virtuală împreună cu Xiaomi
Căștile de realitate virtuală Oculus Go de la Facebook vor fi produse de către grupul chinez Xiaomi. Acestea vor avea procesoare Qualcomm Snapdragon 821, vor fi puse în vânzare în prima parte a acestui an și vor costa 199 de dolari.
Facebook a cumpărat Oculus în anul 2014 cu 3 miliarde de dolari.
LG Display a prezentat televizorul care se rulează ca o foaie de hârtie
LG Display a prezentat televizorul care se rulează ca o foaie de hârtie. Acesta are 65 de inchi și rezoluție 4K, iar ecranul este OLED. Acesta este foarte subțire și practic seamănă cu un ecran de proiecție de pe vremuri.
Nu se știe când va apărea și cât va costa. Cert este că LG Display are ca principali clienți compania-soră LG Electronics, dar și grupurile japoneze Sony și Panasonic.
Acer lansează cel mai subțire laptop din lume
Producătorul taiwanez de calculatoare Acer a lansat cel mai subțire laptop din lume la ediția din acest an a Consumer Electronics Show (CES), care se desfășoară în Las Vegas.
Astfel, noua variantă a modelului Swift 7 are doar 8,98 milimetri. Acesta vine cu un procesor Intel Core i7 de generația a 7-a, adică vechi de un an. De asemenea, vine cu 8 GB de memorie RAM și 256 GB disponibili pentru stocare.
Monitorul a urcat la o diagonală de 13,3 inchi la 14 inchi, însă rezoluția a rămas Full HD. Ceea ce nu e neapărat ceva greșit, având în vedere că un display 4K ar fi consumat foarte multă baterie, iar grosimea mică a laptopului scoate din discuție instalarea unei baterii mari.
O surpriză o constituie prezența conexiunii LTE, care nu prea apare pe laptopuri cu cipuri Intel.
Prețul de pornire pentru Acer Swift 7 este 1.699 de dolari.
Procesoarele Intel cu grafică AMD Radeon au devenit realitate
Intel și AMD au prezentat la CES primele procesoare Core i5 și i7 cu grafică Radeon.
Cei doi producători de semiconductori au realizat încă din luna noiembrie un parteneriat în acest sens. Chiar dacă cele două companii sunt rivale de moarte în arena microprocesoarelor pentru calculatoare, există o logică în acest parteneriat: rivalitatea comună cu Nvidia.
Mai exact, Nvidia domină segmentul de gaming, cu o cotă de piață de 70%, în vreme ce Advanced Micro Devices – care a cumpărat ATI pentru 5,4 miliarde de dolari în 2006 – are doar 30%.
De partea cealaltă, Intel este îngrijorată că cipurile grafice Nvidia devin din ce în ce mai populare în centre de date și tot mai folosite în inteligența artificială, creându-i bătăi suplimentare de cap.
Acum, la CES au fost prezentate fructele acestei colaborări. Mai exact, o pereche de procesoare Core i5 și i7 de generația a opta, ambele fiind dotate cu cipuri grafice AMD Radeon RX Vega M, fiecare dintre acestea dotate cu 4 GB de memorie RAM.
Noile procesoare fac parte din seria H, destinată laptopurilor de gaming și celor profesionale.
Nvidia se aliază cu Uber și Volkswagen pentru mașini autonome
Producătorul de semiconductori Nvidia a prezentat Xavier, primul său cip destinat mașinilor care se conduc singure, și a anunțat parteneriate cu Uber și Volkswagen pentru mașini care se conduc singure.
Xavier are 9 miliarde de tranzistori, un procesor cu opt nuclee, dar și un cip grafic cu 512 nuclee Volta, conform Engadget. De asemenea, mai are un procesor 8K video, un accelerator folosit pentru învățare activă și un nou procesor pentru detectare video. Potrivit Nvidia, Xavier poate face 30.000 de miliarde de operațiuni pe secundă. Totul cu un consum de doar 30 Watti.
LG lansează primul televizor OLED cu rezoluție 8K
LG Display prezintă la CES 2018 primul ecran OLED cu rezoluție 8K, de patru ori mai mare decât 4K UHD. Ecranul are 88 de inchi.
LG Display este o companie a grupului sud-coreean LG, iar produsele sale sunt înglobate în produse ale LG Electronics, care pariază tot mai mult pe tehnologia OLED în cadrul televizoarelor.
De asemenea, LG va prezenta un proiector 4K UHD. Acesta este capabil să proiecteze o imagine de 150 de inchi și are o luminozitate de 2.500 de lumeni, cel mai puternic al grupului coreean. Proiectorul suportă tehnologia HDR.
Google Assistant peste tot
Dacă tot suntem la capitolul vizual, tot LG Electronics a anunțat că va integra Google Assistant pe televizoarele sale din gama 2018.
LG folosește sistemul de operare webOS, astfel că integrarea Google Assistant ar fi o premieră, deoarece până acum acesta funcționa doar pe Android.
Integrarea vine odată cu lansarea de către LG a gamei de electronice și electrocasnice ThinQ, care pot comunica între ele și vin cu inteligență artificială.
Acestea vor rula pe procesoarele α9 (Alpha 9 – n.r.), dezvoltate de către LG și dotate cu inteligență artificială și capabilități vizuale mult mai bune.
Tot LG a mai anunțat și o boxă inteligentă cu Google Assistant, care permite controlul televizoarelor sale. De asemenea, controlul va putea fi realizat și prin intermediul unor skill-uri Alexa, pentru cei care dețin boxe inteligente Amazon Echo.
HiSense integrează asistentul virtual Alexa în televizoarele sale
De asemenea, grupul chinez HiSense, unul dintre cei mai mari producători de televizoare din lume, va prezenta gama sa de televizoare inteligente pentru 2018.
Cea mai mare noutate o constituie, însă, integrarea asistentului digital Alexa de la Amazon pe smart tv-urile sale. Anul trecut, HiSense a prezentat un televizor cu lasere.
Tot la capitolul tv, TCL Corp este așteptat să prezinte noi televizoare inteligente dotate cu sistemul Roku și modele 4K ieftine.
Samsung aduce primul monitor QLED
Dacă LG pariază pe tehnologia OLED pe televizoare, rivala coreeană Samsung mizează pe QLED, bazată pe tehnologia Quantum Dot.
Avantajul ecranelor OLED este că pixelii se aprind individual, nemaifiind necesară iluminarea de fundal. De asemenea, ecranele OLED au negrul cel mai pur și un contrast foarte puternic.
Tehnologia QLED are avantajul de a fi mai luminoasă decât OLED, dar necesită iluminare de fundal.
Revenind la monitorul Samsung, acesta este curbat, are o diagonală de 34 de inchi și vine cu un port Thunderbolt 3, fiind primul astfel de monitor din lume. Acesta este compatibil cu linia de laptopuri MacBook Pro de la Apple.
Are un aspect de 21:9, folosit în special în cinematografe și o rezoluție de 3.440 x 1.440 pixeli. Monitorul are un timp de răspuns de 4 milisecunde.
Laptopuri cu procesoare ARM și Windows
O altă noutate o constituie prezentarea de laptopuri cu procesoare ARM și Windows 10.
Microsoft a prezentat recent portarea Windows 10 pe procesoarele Qualcomm. Acestea sunt mereu conectate la internet prin intermediul rețelelor 4G LTE și pot rula aplicațiile clasice de Windows, precum Office, iTunes sau Photoshop.
Producătorii Asus și Hewlett-Packard au anunțat de curând astfel de produse cu Windows și procesoare Qualcomm, astfel că acestea ar putea fi prezentate acum.
Laptopuri cu procesoare ARM mai există, dar acestea folosesc sistemul de operare Chrome OS de la Google, care nu suportă programe software complicate.
Microsoft a mai avut anterior o astfel de tentativă, prin Windows RT. Dar acestea nu puteau rula programele clasice de Windows, ci doar aplicații.
Că tot a venit vorba de Asus, grupul taiwanez va prezenta la CES 2018 primul monitor OLED. Acesta va avea 21,6 inchi și rezoluție 4K, potrivit DigiTimes. Ecranul său este realizat de către compania japoneză JOLED, afiliată grupului Japan Display.
Procesoare Intel cu grafică AMD Radeon
Tot în acest an este posibil să descoperim ceva nemaivăzut: procesoare Intel cu grafică AMD Radeon. Cele două companii au semnat un pact în noiembrie și acesta ar putea fi primul fruct al colaborării. Deși Intel și AMD sunt rivale în domeniul procesoarelor, pe partea grafică AMD domină după ce a preluat acum un deceniu compania canadiană ATI.
Iar ambele au un rival comun: Nvidia. Dacă AMD se teme că Nvidia are o cotă prea mare de piață pe segmentul gamingului (70%), Intel se teme că cipurile Nvidia vor lua locul soluțiilor sale în centrele de date și domeniul inteligenței artificiale.
Noul Dell XPS 13
Dell a schimbat, pentru prima oară în trei ani, designul iconicului său laptop. Noul Dell XPS 13 este un pic mai subțire, mai ușor și mai rapid, păstrând ecranul Infinity al modelelor anterioare.
Partea proastă este că acesta nu mai dispune de porturi USB, ci doar USB-C. Slotul pentru card SD, folosit îndeosebi de pasionații de fotografie, a fost înlocuit cu unul MicroSD, care permite mutarea unui card între laptop și smartphone.
Prețurile pornesc de la 1.000 de dolari. Laptopul vine acum și în varianta albă.
Tehnologia 5G
Concomitent, anul acesta aduce și tehnologia 5G. Deja operatorul telecom american AT&T plănuiește lansarea tehnologiei 5G în mai multe orașe din SUA la finele acestui an.
Tehnologia 5G permite viteze de descărcare de peste 1.000 Mbps.
Este de așteptat ca mai multe companii să facă astfel de demonstrații 5G la CES 2018, fie că este vorba de operatori telecom ca AT&T, Verizon, Sprint sau T-Mobile, fie că sunt furnizori de echipamente, precum Intel, Nokia, Ericsson, Qualcomm sau Samsung.
Mașini autonome
În fine, mașinile autonome au fost parte importantă a edițiilor anterioare ale CES, astfel că acum sunt așteptate să fie și mai mari, și mai importante.
Panasonic a anunțat anul trecut la CES că testează mașini inteligente, iar producătorul de semiconductori Nvidia prezenta un cip care face mașinile inteligente.
Și acum avem astfel de noutăți: serviciul de transport Lyft s-a aliat cu Aptiv (fosta Delphi Automotive – n.r.) pentru a le oferi pasagerilor care vin în Las Vegas pentru CES călătorii cu mașini care se conduc singure, potrivit Reuters.
De asemenea, BlackBerry a încheiat zilele trecute un parteneriat cu motorul chinez de căutare Baidu. Acesta va folosit software BlackBerry în mașinile autonome pe care speră să le realizeze, conform Reuters. BlackBerry deține sistemul de operare QNX, cel mai folosit pe autoturisme. Anterior, Baidu a avut un parteneriat cu producătorul auto german BMW, dar cele două au întrerupt colaborarea.
Așteptați-vă la foarte multe anunțuri în acest domeniu la CES.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!