Xavier își trage numele de la profesorul Xavier din seria de filme X-Men, acesta putând mișca lucrurile cu mintea. De altfel, Nvidia are o afinitate în a-și boteza cipurile cu nume de supereroi, având anterior și denumiri gen Wayne (Batman) sau Kal-El (Superman).
Ei bine, Xavier are 9 miliarde de tranzistori, un procesor cu opt nuclee, dar și un cip grafic cu 512 nuclee Volta, conform Engadget. De asemenea, mai are un procesor 8K video, un accelerator folosit pentru învățare activă și un nou procesor pentru detectare video. Potrivit Nvidia, Xavier poate face 30.000 de miliarde de operațiuni pe secundă. Totul cu un consum de doar 30 Watti.
Primele cipuri vor fi livrate în trimestrul întâi al anului. Acestea vor funcționa împreună cu platforma Pegasus AI, centrată pe inteligența artificială, realizată tot de către Nvidia.
Uber, Volkswagen
Concomitent, Jensen Huang – fondatorul și directorul general al Nvidia – a anunțat că mașinile autonome pe care le testează Uber folosesc cipurile sale. Uber utilizează SUV-uri Volvo pentru teste, iar acestea se desfășoară în orașele americane Pittsburgh și Phoenix, potrivit Reuters.
Uber este angrenată într-un proces de amploare cu Google, care acuză serviciul de transport de furt de tehnologie, fiind vizată fix tehnologia mașinilor autonome.
Concomitent, Nvidia a anunțat un parteneriat cu grupul german Volkswagen. Acesta folosește platforma Nvidia Drive, care este un fel de ”copilot inteligent”.
Cucerirea Chinei
În fine, motorul de căutare Baidu și furnizorul german ZF Friedrichshafen AG au selectat Nvidia pentru cercetările lor din China. Anterior, Baidu a avut un parteneriat cu BMW și Intel, dar acesta a intrat în colaps.
La nivel software, Baidu a anunțat că va folosi soluțiile BlackBerry.
În total, 320 de companii folosesc Nvidia Drive, a mai anunțat compania.
Pariul că Nvidia va ajunge să domine sectorul mașinilor inteligente a făcut ca acțiunile companiei să se dubleze anul trecut pe bursă. Nvidia are acum o capitalizare de 130 de miliarde de dolari.