Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Mărioara Gâtej, a anunţat că săptămâna trecută, au fost verificaţi 115 operatori economici din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, care deţin instalaţii mari şi medii de ardere. În urma verificărilor a fost amendat CET Sud cu 50.000 de lei.
În urmă cu două zile ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, anunţa că Primăria Capitalei și primăriile de sector din București au fost amendate de inspectorii Gărzii de Mediu cu suma de 75.000 de lei în scandalul poluării din Bucureşti. De cealaltă parte, Gabriela Firea spune că poluarea a fost cauzată de CET-urile din subordinea Executivului.
“Am avut două cazuri pe unităţi care deţin instalaţii mari de ardere, care au fost sancţionate. E vorba de CET Sud, care a fost sancţionat cu amendă în sumă de 50.000 de lei pentru nerespectarea autorizaţiei integrate de mediu, respectiv pentru că nu a putut prezenta documente din care să rezulte că a asigurat mentenanţa sistemelor de reţinere poluanţi şi nu a efectuat acele măsurători paralele, cel puţin o dată pe an pentru poluanţi”, a explicat comisarul general al Gărzii de Mediu, conform News.ro.
Mărioara Gâtej a spus că şi CET Grozăveşti a fost amendat cu 100.000 de lei.
“CET Grozăveşti a fost sancţionat pentru faptul că au început utilizarea combustibilului păcură din data de 27 februarie, pe noi ne-au notificat pe 4 martie. Într-adevăr, consumul a fost în această perioadă de 260,5 tone de păcură. Problema mare este că nu aveau voie să utilizeze păcură decât în anumite condiţii, special impuse prin autoritate integrată de mediu”, a mai afirmat Gâtej.
Ea a menţionat că la CET nu s-au putut prezenta documentele din care să rezulte valorile concentraţiilor orare pe poluanţi.
Mărioara Gâtej a mai spus că a mai fost amendată o societate cu 60.000 de lei. „În Bucureşti am avut o societate care desfăşura activitate de colectare depozitare deşeuri din construcţii şi excavaţii fără a deţine autorizaţie de mediu”