Specialiştii nu pot spune cât de veche este cetatea sau cine a construit-o. Se pare că descoperirea a fost făcută într-un mod mai puţin obişnuit. În loc să folosească metodele tradiţionale, arheologii au foşosit aplicaţia Google Earth, care arată o fortificaţie înconjurată de un zid construit din pământ, la care se adaugă un şanţ şi o palisadă.
„Este vorba de o incintă mare de 40 de hectare, cu doua porţi mari de intrare. Se poate vedea si pe Google Earth”, a declarat Vasile Cotiuga de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, potrivit stirileprotv.ro.
Paradoxal, a fost nevoie de Google şi de drone pentru a descoperi o cetate despre care se ştia de mai bine de jumatate de veac. În anii 50, aviaţia militară a făcut o serie de fotografii aeriene în care se vedea clar conturul misterioasei constructii de la Scobinţi, dar acestea au fost secrete în perioada regimului comunist. Abia dupa 1990 imaginile au putut fi utilizate şi de cercetatori, însă aceştia ar avea nevoie şi de alte fotografii aeriene pentru a avea o imagine mai clară asupra fortificaţiei. „Din păcate, ca de obicei, nu sunt bani”, spune Vasile Cotiuga. Specialistii ieşeni vor încerca totuşi anul acesta să realizeze un zbor cu un avion de mici dimensiuni.
Se pare că cetatea ar putea la fel de bine să fie veche de 3.000 sau de 300 de ani. „Poate fi epoca bronzului, poate fi o tabără din secolul al XVIII-lea”, spune Vasile Cotiuga.
Foto: simbol