Dacii au construit cetatea de la Târcov pe o o culme greu accesibilă, la 735 de metri altitudine. În a doua jumătate a secolului I după Hristos, în timpul domniei regelui Decebal, a fost transformată într-un punct de observație de unde vrășmașii puteau fi văzuți chiar și de la 50 de kilometri distanță, susțin istoricii, citați de stiri.tvr.ro.
Situl este format dintr-un platou acropolă, lung de aproape 200 de metri, dar și dintr-o succesiune de trei terase fortificate cu ziduri de piatră și lemn. Piatra cu lilieci, așa cum este numit punctul cel mai înalt al așezării, era aproape imposibil de cucerit de cotropitori datorită peretelui aproape vertical care este împădurit.
„Cel mai probabil, era legat de politica lui Decebal cu Dunărea de jos, să păzească trecătorile dintre Dunăre”, a declarat Sebastian Matei, arheolog în cadrul Muzeului Județean Buzău, pentru sursa citată.
Coborând de pe culme, arheologii dezgroapă ustensile, arme, fragmente de ceramică și chiar bijuterii din locul unde în urmă cu două mii de ani se aflau locuințele dacilor. Ajutați de zilieri, aceștia au scos la lumină impresionante obiecte străvechi.
„ O oglindă, diverse cuțitașe din fier, un bănuț din argint”, a spus nea Nicu, un zilier în vârstă de 67 de ani.
Oamenii care muncesc pe șantierul arheologic spun că sunt emoționați de fiecare dată când ajută la redescoperirea istoriei.
„Am rămas foarte impresionată când am auzit că acum 2.000-3.000 de ani au trăit oameni, aici, pe coasta asta”, a povestit Carmen, zilier
„Au zăcut în pământ, aici, aceste cioburi, oase și fel de fel de broșe și fel de fel de cănițe cu coada împletită. Foarte frumos!”, a mărturisit nea Stelian, zilier
Istoricii spun că obiectele pe care le-au scos la lumină îi ajută să înțeleagă organizarea militară a dacilor.
„Am identificat vetrele din interiorul locuințelor și foarte multe resturi de vase ceramice, oase. Probabil locuiau militari”, a precizat Sebastian Matei, arheolog Muzeul Județean Buzău.
Situată la șapte kilometri nord de comuna Pârscov, cetatea dacică de la Târcov s-a aflat pe locul unei asezări din epoca bronzului.
„Avem de-a face cu un punct de observație tot în același scop, utilizat ulterior și de către daci”, a explicat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău
Potrivit arheologilor, cetatea dacică de la Târcov nu a mai fost locuită din timpul războaielor cu romanii, purtate între 101-102 sau 105-106.
Citește și Cum a organizat Gabriela Firea primirea Simonei Halep pe Arena Națională, imagini nedifuzate. ”Să mor dacă nu vin!”. Cine sunt gărzile de corp ale Simonei | VIDEO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro