Cea mai cunoscută este o poveste preluată de la alte cetăți și castele din țară. Aceasta spune că doi prizonieri turci au fost puși să sape o fântână, promițându-li-se că dacă își duc munca la bun sfârșit, vor fi eliberați, ceea ce s-ar fi și întâmplat.

Este o legendă cunoscută la cetățile cu fântână, iar prin prin ea se explică adâncimea mare a acestora. Dar trebuie să fim corecți și să spunem că o astfel de poveste a apărut la Castelul Corvinilor, iar după anul 2000 s-a dus din «cetate în cetate», fiind atribuită mai multor edificii.

Gabriel Guteanu, reprezentant al Serviciului de Cultură din cadrul Primăriei Râșnov:

Fântâna din Cetatea Râșnov

Dincolo de ”strategia de marketing” adoptată în mai multe alte locuri din țară, fântâna din Cetatea Râșnovului are propriile ei povești.

”A fost săpată de meșteri pietrari, iar realizarea ei a durat 17 ani, mai mult decât cetatea în sine, care a fost ridicată în 14 ani. Cauza este faptul că a fost săpată în stâncă, dar și lipsa unor utilaje moderne la acea vreme”, adaugă Gabriel Guteanu.

Fântâna a fost săpată până la o adâncime de 73 de stânjeni, unitate de măsură a timpurilor respective, adică 146 de metri. „Când au ajuns la 146 de metri au dat de apă, dar aceasta era folosită doar în cazuri de forță majoră”.

”Gura” unui tunel secret către centrul orașului

În urmă cu șapte ani, Primăria Râșnov a angajat alpiniști pentru a curăța fântâna. Aceștia au găsit pe fundul ei lucruri inedite, de la două ghiulele, la vârfuri de săgeți sau obiecte ceramice.

Fântâna din Cetatea Râșnov

”De-a lungul timpului, se degradase. S-a scos mult moloz din fântână. Ea mai avea doar 50 de metri, și s-a reușit curățarea ei ajungându-se la 68 de metri. Cu acest prilej a fost reluată și ideea că fântâna ar fi «gura» unui tunel secret care ducea în centrul orașului. S-a crezut că celălalt capăt ar fi biserica evanghelică, s-au făcut ceva căutări în acest sens, acolo, dar nu s-a găsit nimic. Cel mai probabil, însă, capătul se află în apropierea Școlii Gimnaziale nr. 2, la poalele dealului pe care se află cetatea. Există acolo o grotă, care are un spațiu gol, ce pare să fie, asemenea fântânii, un capăt de tunel”, mai povestește Gabriel Guteanu.

Acesta precizează că, pe lângă numeroasele povești, se bazează pe detalii concrete. „Fântâna este bine «aerisită», practic există oxigen până jos. Deseori, în tururi ale Cetății, le arăt turiștilor un mic experiment. Arunc în fântână o pagină de ziar arsă, iar aceasta arde până la fund”.

A ”înflorit” în ultimul deceniu

Cetatea Râșnov a fost recuperată de către autoritățile locale în vara anului 2008, după ce fusese o perioadă în grija unui alt administrator. În 11 ani, Cetatea Medievală a devenit unul dintre principalele puncte de atracţie turistică din întreg judeţul Brașov, cu număr de vizitatori tot mai mare de la an la an.

Cetatea Râșnov

În prezent, Cetatea este gata să intre într-un proiect de reabilitare, durata lucrărilor fiind de doi ani, iar valoarea de 4,5 milioane de euro, bani din fonduri europene.

Urmărește-ne pe Google News