Când s-au prezentat în zona punctului de control al documentelor din aeroportul clujean, cei cinci moldoveni cu vârste cuprinse între 21 de ani și 53 de ani au fost luați imediat în primire de polițiștii de frontieră care parcă îi așteptau. Existau anumite informații legate de migrația ilegală pe ruta Republica Moldova-România-țări din vestul Europei cu ajutorul documentelor falsificate, iar grupul format din cele cinci persoane părea să fie cel indicat de sursele oamenilor legii.
Un pașaport fals, 4.000 de euro
La un control amănunțit, în bagajele moldovenilor care avea intenția să se îmbarce într-o cursă cu destinația Tel Aviv, Israel, au fost descoperite cinci pașapoarte falsificate care imitau documentele de călătorie românești. Cele cinci pașapoarte erau ascunse în căptușeala genților de voiaj cu care moldovenii ar fi avut voie să urce în aeronavă. Luați la întrebări, cetățenii moldoveni cu pașapoarte false au declarat polițiștilor de frontieră clujeni că și-au procurat documentele la Iași, de la un personaj care le-a cerut pentru fiecare bucată sume cuprinse între 2.000 de euro și 4.000 de euro.
Crima Organizată a intrat pe fir
Firește, nici unul dintre ei nu a putut să dea vreun indiciu care să ducă la furnizorul de pașapoarte false, însă au recunoscut că intenția lor era să ajungă în Israel unde voiau să se angajeze cu ajutorul documentelor de călătorie false. Moldovenii, care s-au ales cu dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, au fost opriți din drum. Ofițerii Poliției de Frontieră specializați în combaterea criminalității organizate încearcă acum să ajungă la indivizii care le-au furnizat moldovenilor actele false și chiar la ”fabrica” de pașapoarte false.