Carly Fuglei, 28 de ani, este consultant umanitar și se află în capitala Libanului. Alături de ea a fost, până în urmă cu o lună, un grup de prieteni danezi, dar aceștia au decis să plece, temându-se de izbucnirea unui focar de coronavirus. Carly, originară din Montana (SUA) a decis să rămână în Liban, scrie CNN.

Am hotărât să rămân din mai multe motive, am făcut niște calcule și, probabil, sunt mai în siguranță aici, în Beirut.

Carly Fuglei, consultant umanitar:

După anunțul Ambasadei americane, jurnalista freelancer Abbey Sewell a scris pe twitter: „Nu, mamă, nu merg”, iar răspunsul mamei ei a venit prompt, aprobându-și fiica.

„Din tot ce citesc, situația e mult mai rea în SUA în ceea ce privește numărul de cazuri, al măsurilor de prevenire sau, mai bine zis, al lipsei acestora și al supraaglomerării sistemului de sănătate. Plus că, nu am asigurare de sănătate în SUA momentan, pentru că de ani de zile trăiesc în străinătate. Dacă m-aș întoarce acum și m-aș îmbolnăvi ar trebui să plătesc mii de dolari din buzunar”, mai spune Abbey.

Un jurnalist libanez a reacționat la tweet-ul jurnalistei: „De data asta, pare că SUA nu e un loc mai sigur decât Liban”. Contactați de CNN, oficialii americani au refuzat să comenteze afirmația.

Situația din Liban nu este cea mai bună. Pe 21 februarie, când a fost raportat primul caz de coronavirus, țara deja se confrunta cu o criză. În octombrie 2019, protestele naționale împotriva clasei politice au răsturnat guvernul fostului premier Saad Hariri și au adâncit criza politică, iar moneda națională s-a prăbușit. Noul guvern, condus de premierul Hassan Diab, este presat de activiștii pentru drepturile omului să ia măsuri clare, avertizând că milioane de rezidenți din Liban sunt expuși riscului de înfometare din cauza măsurilor de izolare din cauza coronavirusului:

Guvernul trebuie să vină urgent cu un plan clar pentru a oferi asistență. Carantina impusă pentru a încetini răspândirea COVID-19 a înrăutățit sărăcia și dificultățile economice pe care Libanul le avea deja înaintea pandemiei. Mulți dintre cei care aveau un venit l-au pierdut și, dacă guvernul nu intervine, e posibil ca mai mult de jumătate din populație să nu-și mai poată permite achiziționare de alimente și necesități de bază.

Lena Simet, activist Human Rights Watch:

Pe 5 aprilie, 95 de cetățeni americani au fost repatriați din Liban, conform oficialilor SUA. Se estimează că sute de americani trăiesc în Liban, mulți dintre aceștia având cetățenie libaneză.

Liban are 582 de cazuri confirmate cu coronavirus, 19 decese și 62 de oameni vindecați.

SUA are 435.780 de cazuri confirmate, 14.865 de decese și 22.941 de oameni vindecați.

 
 

Urmărește-ne pe Google News