„Directivele europene care stabilesc norme privind calitatea aerului înconjurător nu au, ca atare, obiectivul de a conferi drepturi particularilor a căror încălcare ar fi susceptibilă de a deschide un drept la despăgubire”, a transmis instanța supremă a blocului comunitar, într-un comunicat de presă.

Însă persoanele fizice își pot da în judecată statul lor dacă acesta nu respectă normele europene privind poluarea aerului și pot cere ca acesta „să adopte măsurile necesare”, precizează CJUE în comunicat.

Decizia instanței supreme a UE vine după ce Curtea administrativă franceză de apel din Versailles i-a cerut opinia înainte de a se pronunța într-un caz conex, în care un locuitor din regiunea pariziană solicita statului francez despăgubiri de 21 de milioane de euro.

Rezidentul francez susținea că starea sa de sănătate s-a deteriorat din cauza degradării calității aerului în regiunea pariziană, care, în opinia sa, a fost cauzată de încălcarea de către statul francez a normelor UE privind calitatea aerului.

Decizia CJUE contravine opiniei unuia dintre avocații generali ai CJUE, Juliane Kokott, care a scris în luna mai că statele membre pot fi considerate responsabile pentru afecțiunile cauzate de poluarea aerului.

Dreptul persoanelor fizice de a cere despăgubiri guvernelor lor pentru problemele de sănătate provocate din cauza poluării aerului este în prezent discutat la nivelul UE, în cadrul unei revizuiri mai ample a normelor blocului comunitar privind calitatea aerului și emisiile industriale.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News