„Este ceva nemaiîntâlnit în acest secol. Este o situație cu adevărat îngrijorătoare și pentru viitor”, a declarat Pierluigi Randi, un meteorolog care, printre altele, locuiește în zona Ravenna afectată de inundații. „Trebuie să ne pregătim, aceasta este criza climatică”, explică el.

El a subliniat că nordul țării s-a confruntat cu cantități uriașe de ploaie având în vedere media precipitațiilor normale acestei zone climatice.

„În unele zone din Apenini, Ravenna și Forlì, au fost între 400 și 500 mm de ploaie. De obicei, într-un an întreg, aici, precipitațiile sunt mai mici de 900. Ploaia, care a căzut în doar două săptămâni, este ceea ce vedem de obicei în peste jumătate de an. Sunt cantități înspăimântătoare și, din păcate, efectele se văd clar”, a explicat meteorologul.

Zonele afectate de inundații, marcate și pe harta Google

Aceste precipitații considerabile sunt o cauză directă a schimbărilor climatice, spune meteorologul care argumentează prin seria de evenimente climatice extreme cu care s-a confruntea regiunea în ultimii doi ani.

„Doi ani de secetă severă și apoi în 15 zile două evenimente extreme de ploaie. Acesta este un semn clar al crizei climatice: un singur episod nu este atribuit supraîncălzirii, ci evenimentor extreme în succesiune. Trei indicii o dovedesc. Nu este normal să avem două evenimente la o distanță atât de mică: de obicei apar la distanțe de secole, niciodată nu s-au întâmplat atât de aproape, în doar două săptămâni”, a argumentat Randi.

„Probabil s-a terminat ce era mai rău”

Meteorologul are și vești liniștitoare pentru locuitorii din nordul Italiei: nu sunt anunțate alte ploi. „Probabil s-a terminat ce era mai rău. Mai sunt ploi în Apenini, dar mai puţin intense. Precipitaţiile din zonele de câmpie şi coastă s-au terminat aproape complet. Se va îndrepta, dar treptat”, a continuat el.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Nouă persoane au murit și mai multe sunt date dispărute, după ce nordul Italiei a fost lovit de inundații, în urma ploilor torențiale din ultimele zile. Operațiunile de intervenție în zonă sunt încă în desfășurare, mii de oameni fiind evacuați până acum.

Orașul Cesena din regiunea Emilia-Romagna a fost puternic afectat după ce râul Savio a ieșit din matcă. Pompierii au intervenit cu elicoptere pentru a evacua persoane. Unele au fost nevoite să se urce pe acoperișuri, de unde au fost preluate de salvatori.

Unele operațiuni de salvare au fost dramatice. În Cesena, mai mulți oameni au înotat prin puhoaie pentru a salva o fetiță luată de ape din brațele mamei sale.

O altă situație critică este în Bologna, unde au fost inundate canalelor la porțile orașului și în zonele joase. În Veneția, sistemul de bariere cunoscut sub acronimul MOSES (nr. Moise) care amintește de povestea biblică despre despărțirea Mării Roșii a fost ridicat marți seara pentru prima dată în luna mai.

 
 

Urmărește-ne pe Google News