Şedinţa CEx, pe scurt:
- „Puciştii” PSD au pus la cale un plan aproape perfect pentru înlocuirea Vioricăi Dăncilă, pe care ea nu îl putea combate
- Fostul premier a fost luată pe nepregătite când apropiaţii ei au trădat-o, inclusiv de cei care îi datorau ei funcţiile
- Eugen Teodorovici a încercat să o manevreze pe Viorica Dăncilă în folosul lui, pentru a deveni şeful PSD, dar a planificat prost
- Fostul ministru de Finanţe a venit cu Biblia la el, pentru a le juca o festă colegilor, dar nici planul acesta nu a reuşit
- Lupta reală nu a fost despre Viorica Dăncilă, ci despre conducerea interimară de după ea: cine organizează noul Congres are şansele cele mai mari să îl câştige
- Unii social-democraţi i-au rămas total loiali fostului lider. Carmen Dan: „La Teleorman, voturile s-au dat pentru Liviu Dragnea”
Viorica Dăncilă ştia că va pierde alegerile prezidenţiale, dar spera să poată reduce proporţiile eşecului. Chiar şi când acest plan a dat greş, a sperat că va putea conduce partidul măcar până la un Congres, ieşind astfel din scenă demn.
Liderii PSD aveau alt plan. Doar că lupta care a urmat a avut foarte puţin de a face cu Viorica Dăncilă, care a fost folosită ca un pion în războiul pentru şefia partidului.
Planul contra Vioricăi Dăncilă în 3 paşi
Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, nu este un lider cu anvergură în partid, dar s-a folosit de un context favorabil pentru a aduna partidul în jurul său. Cel puţin temporar.
Folosindu-se de funcţia avută, i-a contactat pe liderii PSD, le-a luat pulsul şi a văzut că mai toţi erau pregătiţi să o sacrifice pe Viorica Dăncilă, pe care nu au văzut-o niciodată în stare să crească scorul partidului.
Pasul 2 a fost să securizeze ieşirea ei din scenă rapid, eventual printr-o demisie. Marcel Ciolacu, având în spate mai bine de jumătate din liderii PSD, i-a oferit Vioricăi Dăncilă funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Femei, de unde şi plecase, doar-doar va demisiona de la şefia PSD. Toată lumea considera că o ofertă mai generoasă nici nu putea veni. Predecesorii Vioricăi Dăncilă, în marea lor parte, fuseseră excluşi din partid, deci se putea mai rău.
Pasul 3 a fost însă cel decisiv şi i-a asigurat lui Marcel Ciolacu victoria (de etapă): A făcut un plan de rezervă. Dacă Viorica Dăncilă se răzgândea, îi convinsese pe liderii PSD să demisioneze în bloc în jurul ei, pentru a o lăsa fără partid de condus.
Potrivit informaţiilor obţinute de Libertatea, în timpul şedinţei CEx, Marcel Ciolacu i-a spus direct Vioricăi Dăncilă că el şi restul liderilor vor demisiona şi vor pleca din sală, lăsând-o să conducă singură un partid doar cu numele.
Cele 3 răzgândiri ale Vioricăi Dăncilă
După aflarea rezultatelor de la prezidenţiale, Dăncilă a anunţat că nu va pleca din fruntea partidului. Presiunile puse de Marcel Ciolacu au funcţionat însă, iar luni seară, fostul premier le transmitea colegilor că va părăsi funcţia „în mod ordonat” cel târziu la CEx-ul de marţi. Răzgândirea numărul 1.
Eugen Teodorovici, preşedinte executiv al PSD şi unic aliat declarat al Vioricăi Dăncilă, a început din acel moment să o convingă să reziste. I-a promis sprijin şi i-a spus că pot să iasă din acel CEx cu frunţile sus. Viorica Dăncilă se lasă convinsă şi încetează să mai răspundă la telefon. Răzgândirea numărul 2.
Liderii PSD au activat atunci planul de rezervă: demisiile. Viorica Dăncilă s-a trezit brusc singură, înconjurată de lideri care până ieri o susţinuseră, dar care acum o considerau nepotrivită pentru funcţie. A fost şi un moment pentru ca mulţi să-i plătească poliţe mai vechi.
Carmen Dan, o apropiată a lui Liviu Dragnea, care îşi datorează toată cariera fostului lideri PSD, a spus tranşant în şedinţă că Viorica Dăncilă trebuie să plece, pentru că şi ce scor a obţinut la Teleorman l-a obţinut de fapt pentru că „lumea vota pentru Liviu Dragnea”. Carmen Dan era supărată şi pentru că a fost dată afară de la Ministerul Afacerilor Interne.
Olguţa Vasilescu, şefa ei de campanie, i-a întors la fel de repede spatele, împreună cu soţul ei, Claudiu Manda, pentru că era singura şansă de a supravieţui în partid: să se dea cu învingătorii.
Paul Stănescu, liderul de la Olt cu care Viorica Dăncilă are o relaţie personală foarte apropiată, a trădat-o şi el. Stănescu era cel care a susţinut-o în lupta cu Liviu Dragnea, dar acum o abandona.
Dan Nica, pentru care Viorica Dăncilă s-a zbătut să ajungă comisar european, i-a cerut şi el demisia, într-un alt gest complet neaşteptat pentru ea.
Alţi lideri, precum Felix Stroe, Marian Oprişan, Gabriel Zetea, Radu Moldovan, Adrian Benea şi Ionel Arsene au avut discursuri mai aşezate, vorbind despre „onoare”, „datorie” şi „asumarea răspunderii”, dar mesajul era tot pentru o demisie a întregii conduceri.
A fost ultimul pai.
„Ne linşează ăştia”
Viorica Dăncilă părăseşte şedinţa CEx, care intră într-o scurtă pauză. Liderii se strâng pe holuri şi fumează. Şefa PSD stă în biroul ei, alături de Eugen Teodorovici, şi îi spune că vrea totuşi să demisioneze.
„Ne linşează aştia”, i-ar fi spus Viorica Dăncilă susţinătorului ei. Teodorovici probabil că urma să o convingă să mai lupte, dar în sală au intrat Doina Pană şi Rovana Plumb, colegele ei din Organizaţia de Femei.
E un început să o convingă să plece, pentru a nu dăuna partidului, folosind un ton mult mai blând faţă de cel din sală. În acel moment, potrivit unor surse social-democrate, Viorica Dăncilă s-ar fi întors către Eugen Teodorovici acuzându-l că el a pus-o să se lupte cu partidul. A acceptat demisia. Răzgândirea numărul 3.
Planul eşuat al lui Teodorovici
Social-democraţii ştiu că obiectivul lui Eugen Teodorovici era de a ajunge preşedintele PSD. El a jucat însă o carte pierzătoare: statutul partidului.
Când Marcel Ciolacu şi-a făcut planul de înlocuire a Vioricăi Dăncilă, Teodorovici a încercat să speculeze că deciziile încalcă normele partidului, pentru că doar Congresul poate decide asupra duratei mandatului Biroului Permanent, unde sunt toţi vicepreşedinţii.
El a presupus că, dacă el şi Viorica Dăncilă vor rămâne fermi, nu au cum să fie înlocuiţi. Era primul pas spre a obţine apoi demisia Vioricăi Dăncilă, pentru ca el, ca preşedinte executiv, să preia conducerea. Cel puţin asta spunea statutul.
Doar că „puciştii” nu au mers pe litera statutului, ci şi-au folosit forţa numerică. Teodorovici a încercat degeaba să organizeze o rezistenţă, pentru că nu se aştepta la jocul colegilor săi.
El venise cu o Biblie la CEx, care i-a stat în faţă pe tot parcursul şedinţei. Indiferent ce planuri avea cu ea, nu a mai apucat să le pună în aplicare. Şi-a petrecut toată şedinţa încercând să o convingă pe Dăncilă să nu demisioneze.
Practic, Viorica Dăncilă căzuse la mijloc: tabăra Ciolacu voia ca ea să plece pentru ca ei să organizeze Congresul, după cum le convenea, iar Teodorovici îi cerea să reziste, pentru ca el să ajungă şeful PSD.
În cele din urmă, liderii vechi ai PSD au învins, însă asta nu face decât să deschidă lupta cea mai importantă, care se va da când toţi liderii îşi vor depune candidaturile la şefia partidului.