Social-democrații ajung mai întâi la Şcoala Politică de Vară a Organizaţiei Femeilor Social Democrate (OFSD), care se desfășoară la Mamaia, și unde participă premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, iar sâmbătă, în format extins, cu liderii de filiale și parlamentari, se mută la Neptun.
Se vor stabili prioritățile legislative pentru noua sesiune parlamentară, dar și temele la zi din politică și din partid.
Miniștrii lui Dăncilă, luați la puricat de conducerea PSD. Cine se află pe lista neagră a partidului
Cea mai importantă ședință, cea a Comitetului Executiv Național al PSD (CExN), se va desfășura sâmbătă, la Neptun.
Social-democrații vor face o evaluare a activității fiecărui ministru din Cabinetul condus de Viorica Dăncilă. Anunțul a fost făcut chiar de președintele partidului, Liviu Dragnea, care așteaptă de la premier o situație a modului în care fiecare și-a gestionat portofoliul.
„Nu ştiu dacă va fi o remaniere, dar discuţii despre activitatea miniştrilor trebuie să fie. Doamna premier trebuie să ne spună ce trebuie făcut în continuare. Doamna prim-ministru trebuie să analizeze cu maximă celeritate schimbarea procedurilor de avizare în ministere. Este inadmisibili ce se întâmplă de atâţia ani de zile”, anunța Liviu Dragnea.
Mai mulți miniștri se află în vizorul conducerii PSD, nemulțumită de lipsa de activitate a acestora. Printre cei vizați se află Dănuț Andrușca, de la Economie, pentru prestația slabă în aparițiile publice, ministrul Educației, Valentin Popa, prins în scandalul erorilor din manualele unice, Nicolae Burnete, de la Cercetare, sau Lucian Șova, de la Transporturi.
Suspendarea lui Klaus Iohannis. Liderii PSD pun în balanță plusurile și minusurile unui astfel de demers
Un subiect care se va afla pe agenda ședinței PSD este oportunitatea declanșării procedurii de suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis, acuzat de cei de la PSD că și-a depășit cu mult atribuțiile și a încălcat Constituția.
Pe lângă efectul unei astfel de decizii, social-democrații trebuie să analizeze și refuzul celor de la ALDE de a susține demersul suspendării din funcție a șefului statului.
Călin Popescu Tăriceanu, partenerul de coaliție de la ALDE, a anunțat deja că nu este de acord cu suspendarea lui Klaus Iohannis, în contextul preluării președinției Consiliului UE de către România, la 1 ianuarie 2019, dar și pentru că UDMR nu va vota suspendarea, în Parlament, astfel că șansele de reușită sunt minime.
Întrebat dacă dorește să meargă în continuare cu suspendarea președintelui, Liviu Dragnea mărturisea recent, într-un interviu, că el, personal, își dorește acest lucru.
„Eu aş vrea. Să vedem dacă domnul Tăriceanu şi-a schimbat opinia”, afirma liderul PSD, semn că nu a renunțat la această intenție.
Tensiuni în PSD. Războiul Firea – Dan și apelul Ecaterinei Andronescu pentru retragerea lui Dragnea de la șefia partidului
Întâlnirea social-democraților vine într-un moment tensionat în partid, legat de conflictul dintre primarul Capitalei, Gabriela Firea, și ministrul de Interne, Carmen Dan, declanșat în urma protestului Diasporei din 10 august.
Ambele au funcția de vicepreședinte în conducerea PSD și se vor afla față în față, sâmbătă, la ședința conducerii partidului.
Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, o apropiată a Gabrielei Firea și a soțului acesteia, Florentin Pandele, s-a contrazis, în declarații cu ministrul de Interne și cu oficialii Jandarmeriei, în privința orei la care s-a semnat ordinul de intervenție asupra protestatarilor din Piața Victoriei. În spațiul public s-a vehiculat că se încearcă pasarea responsabilității între cele două instituții, iar relația dintre Gabriela Firea și Liviu Dragnea s-ar fi deteriorat, pe acest fond.
Firea admite că în partid sunt tensiuni și a anunțat deja că își va spune supărările în fața colegilor.
Întrebată care este atmosfera în PSD, Gabriela Firea a afirmat că sunt „cu siguranţă lucruri de spus”, dar nu vrea să se alăture celor care „împroaşcă cu noroi”, aşa că îşi va spune punctul de vedere în interiorul partidului.
Și declarațiile Ecaterinei Andronescu au provocat conflicte în partid. Senatoarea PSD a transmis un apel ca Liviu Dragnea să se retragă din fruntea partidului, altfel PSD va pierde guvernarea.
Mihai Tudose a fost singurul care s-a raliat acestui apel. Fostul premier a afirmat că scrisoarea transmisă de colega sa „trebuie discutată în partid”, așa cum ar trebui discutată și scrisoarea lui Niculae Bădălău, transmisă în ianuarie.
Citește și: Apă infestată cu E. coli în comunele Vidra și Berceni de lângă București. Rezultatele, date în urma poluării bălții Vadul lui Moș