Vineri, 14 octombrie, Mariana Nicolescu s-a stins din viață, la vârsta de 73 de ani, într-un spital din București. Cezar Ouatu a cunoscut-o pe celebra soprană, ba chiar o considera ca fiind mama lui spirituală.

„Am aflat vestea, îmi pare tare rău, nu m-am mai auzit cu dumneaei de ceva vreme, dar în afară de interpreta Mariana Nicolesco, care ne-a dus România pe cele mai înainte culmi și scene importante din toată lumea, eu pot vorbi despre ea ca fiind mama spirituală a multor artiști, printre care și a mea, cu Festivalul Hariclea Darclee, de la Brăila.

Am luat un premiu de excelență, din partea dumneaei, avem chiar și amintiri hazlii. Eu eram deja în Italia, la studii, dar mi-am petrecut două veri la Brăila la festivalul pe care ea îl organiza cu atâta dăruire și pasiune. Mi-e greu să vorbim despre ea la trecut, dar putem vorbi și la viitor, prin artiștii care îi duc mai departe sfaturile. Rămân și marile ei spectacole de soprană, din întreaga lume, dar și cele de la Scala din Milano. Eu credeam că Mariana face parte dintre persoanele care nu mor niciodată, în ochii mei era nemuritoare, dar, din păcate, iată că suntem muritori”, a declarat Cezar pentru ego.ro.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Mariana Nicolesco a murit la 73 de ani

Supranumită Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta sau Diva Divină, Mariana Nicolesco a cântat pe cele mai prestigioase scene şi în principalele săli de concert ale lumii, printre care Teatrul alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper München, Carnegie Hall din New York sau Royal Festival Hall de la Londra.

Soprana a sedus publicul cu vocea sa, cu măiestria sa în arta cântului şi cu personalitatea ei scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu, mergând de la baroc la creaţia contemporană, nota site-ul Academia Română, a cărei membră de onoare era din 1993.

La 21 noiembrie 2005 i-a fost conferit înaltul titlu de Artist al UNESCO pentru Pace, în cadrul unei ceremonii la Paris, „în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a contribuţiei sale la promovarea idealurilor organizaţiei”. Era Ambasador Onorific UNESCO.

A fost președinta Fundației Darclée și a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, la care au luat parte peste 3.000 de tineri artiști din România și din străinătate. Anul acesta, Mariana Nicolesco a reușit să celebreze, la Brăila, cei 25 de ani dedicaţi manifestărilor Darclée.

Urmărește-ne pe Google News