Consilierii USR și PNL s-au abținut, iar cei de la ALDE nu au votat deloc.
Nemulțumirea opoziției este că proiectul publicat pe site-ul primăriei este incomplet, conține dar câteva pagini și nu sunt explicate sumele care ar urma să fie cheltuite.
„Avem explicații orale și cutii de ricuzită. Suntem la teatru, văd, nu la ședință CGMB. Nu forțați votul! Publicați documentația, este atât de simplu”, a spus consilierul USR Matei Țugui în timpul dezbaterii.
Proiectul a provocat tensiuni pentru prima dată în trei ani între PSD și ALDE, iar primarul Gabriela Firea și viceprimarul ALDE Tomnița Florescu au avut un schimb de replici după ce Florescu a cerut în repetate rânduri documentația completă a proiectului.
Lucrările de construcție la noul spital ar urma să înceapă în martie anul viitor, deși încă nu a fost stabilită o sursă de finanțare.
Spitalul care s-a scumpit peste noapte
Spitalul Metropolitan a fost promis de primarul Gabriela Firea încă de la începutul mandatului, însă studiul de fezabilitate a fost finalizat abia săptămâna trecută. Atunci, edilul a anunțat într-o conferință de presă că investiția se ridică la 400 de milioane de euro și a lăudat Compania Municipală Dezvoltare Durabilă și Trustul de Clădiri Metropolitane, spunând că „au livrat acest studiu într-un termen record de opt luni, încă o dovadă a utilității companiilor municipale”.
Două zile mai târziu, însă, construcția s-a scumpit brusc în proiectul de pe ordinea de zi a CGMB, de două ori și jumătate: 1 miliard de euro.
Firea a explicat că prețul este mai mare pentru că proiectul conține mai multe investiții, între care construirea unui turn de 12 etaje, locuințe pentru medici o creșă, o grădiniță, dar și amenajarea unei linii de tramvai.
Cu toate astea, prețul de peste 1 miliard de euro nu conține și aparatele medicale. Nu este clar nici unde se duce jumătate din sumă, pentru că pentru construcție și montaj se alocă 510 milioane de euro.
Conform documentației, lucrările ar urma să dureze cinci ani și va fi amplasat la marginea orașului, pe Șos. Pipera nr. 63-65. Spitalul va avea, printre altele, aproape 1.000 de paturi, peste 30 de săli de săli de operație și alte 20 de săli de intervenții, aproape 1.500 de locuri de parcare și un heliport. În campusul unității spitalicești ar urma să fie construite și o grădiniță și o creșă, dar și locuințe și un hotel.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro