Proiectul a fost aprobat cu 36 de voturi, USR abţinându-se de la vot, pentru că proiectul de hotărâre nu a fost pus la dispoziţia consilierilor din timp. Consilierii USR au spus că au primit proiectul în timpul şedinţei de consiliu, chiar în momentul în care se vota adăugarea acestuia pe ordinea de zi, neavând timp să îl studieze.

„Un proiect de hotărâre pe care doresc să vi-l prezint se referă la formalizarea unor precizări din Codul fiscal şi anume să acordăm posibilitatea celor şase sectoare ale Capitalei de a majora taxele locale pentru terenurile neîngrijite, care constituie practic o pată pe obrazul Bucureştiului. Aceste taxe să poată să crească de până la 500%, aşa cum prevede Codul fiscal. Noi nu facem altceva decât să punem în acord hotărârea Consiliului General şi mai departe cele şase consilii locale vor vota metodologia şi criteriile, precum şi sumele aferente”, a spus primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, înainte de a se vota acest proiect.

Potrivit proiectului de hotărâre votat de CGMB, consiliul local poate majora cu până la 500% impozitul pentru clădiri şi terenuri neîngrijite situate în intravilan.

„Într-o ședință viitoare vom veni cu o nouă propunere în acest sens, prin care să introducem un sistem de amenzi, deloc modice, pentru proprietarii care nu-și întrețin fațadele clădirilor astfel încât să aibă un aspect decent și mă refer în special la clădirile, multe dintre ele monumente istorice, care sunt pline de grafitti sau a căror tencuială se desprinde, ceea ce dincolo de aspectul inestetic pune în pericol și trecatorii”, a mai anunțat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

În expunerea de motive se precizează că Primăria Sectorului 2 şi cea a Sectorului 5 au transmis deja hotărâri adoptate de consiliile locale respective în vederea includerii pe ordinea de zi a şedinţei CGMB a unor decizii pe tema împuternicirii celor două consilii locale referitor la majorări ale impozitului pentru terenurile şi clădirile neîngrijite.

Impozitul pentru imobilele şi terenurile neîngrijite, majorat și în Constanța

Veste proastă și pentru proprietarii clădirilor lăsate în paragină din Constanța. Consilierii locali au votat în favoarea proiectele privind majorarea impozitului pentru proprietarii de imobile în stadiu avansat de degradare. În această situație sunt 22 de clădiri din oraș, notează Radio Constanța. Proprietarii imobilelor ar putea plăti impozite chiar și de cinci ori mai mari.

Totodată, autoritățile din Zalău au decis să majoreze impozitul de cinci ori pentru clădirile neîngrijite din oraș. Astfel, municipalitatea vrea să-i detemine pe proprietari să reabiliteze imobilele aflate într-o stare avansată de degradare care reprezintă adevărate pericole pentru populație.

Autoritățile din Zalău vor să-i taxeze pe proprietarii clădirilor aflate în paragină

Consilierii locali din Zalău au adoptat cu unanimitate de voturi proiectul de hotărâre cu privire la majorarea impozitului, notează Agerpres.ro. Potrivit expunerii de motive, unele clădiri din Zalău se află într-o stare avansată de degradare, care pot pune în pericol localnicii.

„Pe lângă aspectul estetic plăcut, aceste lucrări au și scopul de a proteja întreaga clădire de acțiune a factorilor externi precum și de a realiza un ansamblu arhitectural și peisagistic modern care să confere integrarea clădirilor în peisajul oferit de vecinătățile existente”, se arată în expunerea de motive menționate.

Autoritățile spun că, în primă fază, vor fi identificate și evaluare clădirile. Apoi, proprietarul va fi somat să efectueze lucrările de reabilitare necesare în șase luni. După expirarea termenului, angajații Primăriei vor trimite Direcției Economice un referat prin care cer majorarea impozitului cu până la 500 la sută. Creșterea taxelor va fi aplicată în urma hotărârii Consiliului Local.

Dacă în momentul în care începe evaluarea, proprietarul a început deja lucrările, municipalitatea va sista expertizele până la finalizarea reabilitării.

Totodată, consilierii locali din Zalău vor să inițieze un proiect pentru supraimpozitarea terenurilor intravilane care nu sunt îngrijite.

Primarul Ionel Ciunt a explicat că majorarea impozitului este permisă, după ce legislația referitoare la taxele locale a fost modificată.

Urmărește-ne pe Google News