UPDATE – 13:30 – CGMB a aprobat delegarea serviciului de distribuție a energiei termice la Termoenergetica
Delegarea serviciului de alimentare cu energie termică s-a făcut pe zece ani, către Compania Municipală Termoenergetica, înființată special pentru acest lucru.
S-au transferat, astfel, rețeaua de transport și distribuție și întreaga activitate a falimentarului RADET.
Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a declarat că trecerea la noua companie va fi una „lină” și se va face în maximum 90 de zile.
Referitor la datoriile de 3,8 miliarde de lei ale RADET către ELCEN, Burghiu a dat de înțeles că Electrocentrale București nu-și va mai recupera banii.
UPDATE 11:30 – Firea: „Nu va înceta nicio zi livrarea căldurii”
Primarul Capitalei Gabriela Firea a dat din nou asigurări că livrarea căldurii nu va fi sistată, în ciuda falimentului RADET, declarat cu câteva zile în urmă.
„Livrarea agentului termic va fi asigurată la un nivel decent. Astăzi dezbatem și aprobăm delegarea serviciului către Termoenergetica, cea care va prelua atât angajații RADET, cât și întreaga activitate. Angajații RADET nu au niciun motiv de îngrijorare. Nu vor fi șomeri la RADET, așa cum am citit în presă. Nu va înceta nicio zi livrarea căldurii”, a declarat Gabriela Firea la începutul ședinței CGMB.
Opoziția critică, însă, modul în care a fost gestionată situația RADET. Consilierii USR spun că acum, la trei ani și jumătate din mandatul Gabrielei Firea, Bucureștiul este în același punct, în ceea ce privește rețeaua de termoficare.
„Doamna primar general nu a înțeles nici acum gravitatea situației termoficării din București. Falimentul RADET a fost declarat și confirmat, dar doamna Firea nu a pregătit în niciun fel această trecere în stare de faliment a Regiei. Nu s-au făcut suficiente investiții, nu s-a înființat legal o entitate care să preia serviciul de termoficare, iar acum suntem într-un moment în care nu știm dacă putem trece iarna și dacă bucureștenii vor avea apă caldă și căldură”, a spus Marian Bumbar, consilier USR.
Consilierii sunt nemulțimiți și de faptul că toate proiectele de hotărâre privind delegarea tuturor serviciilor RADET le-au fost trimise abia noaptea trecută și nu au avut timp să studieze peste 200 de pagini.
„Sunt sute de pagini și nu poate spune nimeni din CGMB că știe ce scrie acolo. Noi știm pentru ce votăm, dar nu știm ce votăm. (…) Vom vota, pentru că nu avem alternativă, dar votăm în orb”, a atras atenția Ciprian Ciucu, consilier general PNL.
„Falimentul RADET, anunțat de câțiva ani, a luat-o prin surprindere pe Gabriela Firea”, a adăugat el.
Transferul către noua companie municipală este foarte important pentru funcționarea alimentării cu apă caldă și căldură a bucureștenilor, pentru că societățile intrate în faliment nu mai pot derula activități comerciale.
Odată cu delegarea serviciului de termoficare la noua companie, vor fi transferați și toți angajații RADET, a dat asigurări primarul Capitalei, Gabriela Firea.
„În ziua în care vor înceta activitatea la regie, vor fi angajaţi la Compania Municipală Termoenergetica, deci vor avea continuitate, atât ei ca salariaţi, cât şi bucureştenii care au contracte cu RADET pentru furnizarea apei calde şi a căldurii”, spunea edilul după anunțarea deciziei judecătorilor de intrare în faliment a regiei.
Societatea are peste 3.000 de salariați.
ELCEN, un nou contract cu Termoenergetica
Delegarea serviciului de distribuție a căldurii, după decizia CGMB, va fi făcută prin semnarea unui nou contract, între Termoenergetica și ELCEN. Noul contract nu va include „excesele” care au dus la acumularea de datorii, spune Gheorghe Piperea, partener în cadrul Rominsolv, administratorul judiciar al RADET.
El susține că falimentul regiei va șterge datoria istorică de aproximativ 4 miliarde de lei pe care o are la ELCEN și va oferi „un nou început” în relația cu Electrocentrale București.
”Noul contract dintre ELCEN și Termoenergetica va trebui semnat fără excesele care au dus la acumularea de datorii. Conductele sunt ale Primăriei, sunt domeniu public. Contractul va fi semnat după ce CGMB va delega, joi, serviciul de termoficare către Termoenergetica”, a declarat Piperea, pentru Libertatea.
Altfel spus, deși datoria RADET la ELCEN va exista în continuare, ELCEN nu va avea cum să și-o mai recupereze, întrucât Regia nu mai deține nimic care să poată fi executat, iar Termoenergetica este o societate nouă, care nu are legătură cu RADET.
RADET, ELCEN și datoriile
RADET a intrat oficial în faliment în urma unei decizii definitive date luni de Curtea de Apel București. Instanța a respins apelurile făcute în proces și a menținut decizia din aprilie 2019 a Tribunalului București, prin care a fost declarat falimentul regiei.
RADET are datorii de 3,8 miliarde de lei către ELCEN.
Cele două entități sunt legate ombilical una de alta: ELCEN produce apa caldă și căldura, iar RADET le furnizează mai departe către locuitorii din București.
Datoriile au fost acumulate din cauză că Bucureștiul are unul dintre cele mai mici prețuri din țară la gigacalorie, de 163 de lei. Acesta este prețul pe care trebuie să-l plătească cetățenii, costul real de producție este de 400 de lei. Diferența ar fi trebuit să o plătească Primăria, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
ELCEN: „Nu vom sista căldura atât timp cât Primăria va plăti pentru ea”
Electrocentrale dă asigurări că nu va opri furnizarea agentului termic pentru Bucureștii, în ciuda falimentului RADET, însă numai cu garanția că va primi banii pentru serviciile prestate.
Reprezentanții companiei avertizează Primăria Capitalei și cer ca aceasta să își asume plățile.
Ei mai spun că furnizarea apei calde și a căldurii a fost asigurată ”nu de grija PMB pentru infrastructura critică a Bucureștiului, ci din preocuparea administratorilor ELCEN, care deși potrivit legii aveau dreptul să sisteze această furnizare pe motiv de neplată a facturilor cu mai mult de 90 de zile de la livrare, și-au asumat riscul de a continua furnizarea pentru confortul cetățenilor Capitalei”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro