În cadrul ședinței, primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-a criticat pe consilierii care au votat împotriva înfiinţării societăţilor şi a declarat că este necesar un model european de administraţie, întrucât „nu facem nimic pe stilul vechi”.
Firmele nou înființate sunt: Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti SA, Compania Municipală Sport Pentru Toţi SA, Compania Municipală Managementul Transportului Bucureşti SA, Compania Municipală Publicitate şi Afişaj Bucureşti SA, Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti SA, Compania Municipală Iluminat Public Bucureşti SA, Compania Municipală Imobiliară Bucureşti SA, Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti SA, Compania Municipală Protecţie Civică şi Voluntariat Bucureşti SA şi Compania Municipală Eco Igienizare Bucureşti SA.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea i-a criticat pe cei din Opoziție că nu vor să aibă control în legătură cu eficienţa activităţii şi serviciilor publice”, a declarat primarul Capitalei. „Fiţi alături de mine pentru un model nou de administraţie, un model care s-a dovedit a fi de succes în Europa şi care nu mai ţine partea unui număr de afacerişti care s-au îmbogăţit. Să zică mulţumesc şi să ne lase în pace cu problemele noastre. Diferenţa uriaşă este aceasta: în tarifele suportate de populaţie, aceşti antrenopori au pus ani de zile un profit foarte mare. Societăţile dumneavoastră, ale consiliului, nu îşi vor adăuga profit care să fie plătit de bucureşteni. Pentru că ele doar vor realiza aceste activităţi la o calitate cât mai mare, la un tarif cât mai mic”, a adăugat Firea.
Primarul a mai spus că înfiinţarea societăţilor comerciale ale municipalităţii va fi în folosul bucureştenilor.
Opoziția a criticat înființarea celor zece noi firme. Consilierul general Ciprian Ciucu (PNL) i-a cerut edilului PSD să scoată la lumină contractele dezavantajoase ale băieților deștepți”.
Potrivitr liberalului, este mult prea mare numărul firmelor pe care Primăria Capitalei vrea să le înființeze, ceea ce poate duce la risipă și o proastă gestionare a serviciilor publice.
USR a anunțat că a demarat în instanță procedurile de anulare a societăților comerciale, pe care le consideră ilegale. Potrivit celor de la USR, cele zece societăţi comerciale dublează activitatea unor regii sau departamente ale primăriei, făcând-o şi mai netransparentă pentru public şi scăpându-şi angajaţii de răspundere pentru fapte de corupţie.
”Mâine va trece un nou calup de 10 firme, votate, ilegal, la PMB de către PSD+ALDE: firmă de IT, firmă de administrarea terenuri sportive, firmă de afaceri imobiliare, firmă de publicitate out-door, firmă de dispecerizarare a RATB (e neclar de ce se face în afara RATB!, firmă de pază, firmă de iluminat public, firmă de toaletat copacii si intreținere spațiu verde (nu e clar ce va mai face ADP sau ALPAB!), firmă de voluntariat si protectie civila (aici miza o reprezinta banii pentru cursurile pt voluntari), firmă de salubrizare (Primăria are și REBU, deci asta este in plus)”, a scris liberalul pe Facebook.
Ciucu menționează că în total Primăria Capitalei va avea 20 de companii, cu cele de acum două săptâmâni.
”Să fii Dumnezeul managementului și eu nu înțeleg cum le înființezi, cum le capitalizezi, cum le asiguri management performat (cu ce oameni???), cum le achiziționezi mijloace de producție, cum le faci să opereze pe piață într-un mediu legal în care vei avea probleme cu legislația de achiziții, concurențială, etc. E nebunie curată! Așa ceva nu cred că s-a mai întâmplat pe undeva pe planetă. Vor genera risipă și ineficență! Elon Musk, ești mic copil… Uite aici, la Firea, cum se face. Dati mai departe, să afle și Elon și să moară de ciudă….”, a mai comentat liberalul.
La sfârșitul lunii martie, Consilierii generali au aprobat înfiinţarea următoarelor firme: Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA, Compania Municipală Energetică Bucureşti SA, Compania Municipală Consolidări SA, Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA, Compania Municipală Parking Bucureşti SA, Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti SA, Compania Municipală Medicală Bucureşti SA, Compania Municipală Turistică Bucureşti SA, Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti SA şi Compania Municipală Agrement Bucureşti SA.