În primele 24 de ore după moartea mamei sale, Charles va fi proclamat oficial rege. Acest lucru se petrece la Palatul St James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Accedere.

La 73 de ani, Charles este cea mai în vârstă persoană care devine rege din istoria Marii Britanii.

Sute de persoane vor fi prezente, inclusiv șefa guvernului și miniștrii, care vor purta haine negre sau închise la culoare.

Prima întâlnire a lui Charles în calitate de rege cu prim-ministra şi cabinetul ei va avea loc la orele 15.30.

În ziua a patra, a cincea şi a şasea, prinţul Charles va face un tur în Regatul Unit în timpul căruia va asista la mai multe slujbe și se va întâlni cu diferiţi reprezentanţi oficiali care îi vor prezenta condoleanţe.

Încoronarea noului rege

Din cauza pregătirii necesare, încoronarea nu va avea loc foarte curând. Regina Elisabeta a urcat pe tron ​​în februarie 1952, dar a fost încoronată abia în iunie 1953.

În ultimii 900 de ani, încoronarea a avut loc în Westminster Abbey. William Cuceritorul a fost primul monarh care a fost încoronat acolo, iar Charles va fi al 40-lea. 

Încoronarea se încheie cu o slujbă religioasă anglicană, oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury. În punctul culminant al ceremoniei, acesta va așeza Coroana Sfântului Edward pe capul lui Charles – o coroană din aur masiv, care datează din 1661.

Aceasta este piesa centrală a bijuteriilor coroanei din Turnul Londrei și este purtată de monarh doar în momentul încoronării (nu în ultimul rând pentru că are o greutate de 2,23 kg).

Spre deosebire de nunțile regale, încoronarea este o ceremonie de stat, plătită de guvern.

Va fi Charles al III-lea

După ce devine suveran, Charles are opțiunea de a lua orice nume pe care îl alege pentru domnia sa ca rege. Numele nu a fost însă așteptat. Anunțul oficial a venit la scurt timp: va fi Charles al III-lea.

Charles va prelua un rol menit să aducă stabilitatea în vremuri de schimbare, într-o perioadă de mari frământări politice și sociale, subliniază publicațiile britanice.

Dar, cu decenii de serviciu activ ca prinț de Wales în spate, Charles speră să se ridice la această sarcină. 

El va reprezenta o generație diferită față de mama sa, devenind primul monarh britanic care a a fost la școală, spre deosebire de ceilalți monarhi care au fost educați acasă.

Charles a studiat la Cheam și Gordonstoun, precum Geelong Grammar School din Australia. După ce a obținut diploma universitară la Trinity College, Cambridge, Charles a fost în Marina Regală (1971-1976).

Viața personală

În 1981, Charles s-a căsătorit cu Lady Diana Spencer, cu care a avut doi fii, prințul William, duce de Cambridge (41 de ani), și P=prințul Harry de Wales (37 de ani). Cuplul a divorțat în 1996, după ce Diana l-a acuzat public pe Charles de o aventură cu Camilla Parker Bowles.

Diana a murit într-un accident de mașină în 1997. În 2005 prințul s-a căsătorit cu Camilla, care a primit titlul de ducesă de Cornwall. Ea devine acum regina consoartă.

Are mai multe proprietăți în România

Îndrăgostit de România, pe care o vizitează regulat din 1998 încoace, noul rege al Angliei are mai multe proprietăți în țara noastră, cea mai cunoscută fiind la la Viscri, în județul Brașov, Charles a ajutat comunitata locală să se dezvolte în special pe zona agroturismului.

Între proprietăţile sale se află și conacul Apafi din Mălâncrav, judeţul Sibiu, alte trei în Valea Zălanului, şi patru în satul Breb, din Maramureş.

În 2017, Charles a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, care l-a decorat Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Mare Cruce.

Ultima vizită a lui Charles fost în luna mai a acestui an. Moștenitorul coroanei britanice a fost primit de Klaus Iohannis și de Nicolae Ciucă.

A vizitat centrul pentru refugiaţi ucraineni organizat la Romexpo și s-a întâlnit, la Palatul Elisabeta, cu Majestatea Sa Margareta şi principele Radu Duda.

 
 

Urmărește-ne pe Google News