Cetățeanul francez, în vârstă de 78 de ani, este suspectat că a ucis peste 20 de turiști occidentali pe „traseul hippie” din Asia, de obicei punându-le droguri în mâncare sau băutură pentru a-i jefui.
El a părăsit Nepalul în cursul serii de vineri devreme, cu un zbor regulat spre Doha, și se îndreaptă spre Paris, a declarat Katak Rawal, un oficial al aeroportului din Kathmandu, capitala Nepalului.
Nepalul i-a interzis lui Sobhraj să intre în țară timp de 10 ani, a precizat Pradashanie Kumari, directorul general interimar al departamentului de imigrație.
Curtea Supremă a statului din sudul Asiei a decis miercuri eliberarea acestuia din închisoare, unde a executat 19 ani dintr-o sentință de 20 de ani, luând în considerare vârsta înaintată a francezului.
După eliberare, Sobhraj a declarat pentru agenția de știri AFP: „Mă simt foarte bine… Am multe de făcut. Trebuie să dau în judecată o mulțime de oameni. Inclusiv statul Nepal”.
Sobhraj fusese încarcerat într-o închisoare de înaltă securitate din Kathmandu începând din 2003, când a fost arestat sub acuzația că a ucis-o pe turista americană Connie Jo Bronzich în 1975.
El a fost supranumit în Thailanda „Ucigașul de bikini”, iar apoi „Șarpele”, pentru că a reușit să evite poliția și a folosit deghizări. Sobhraj a fost subiectul mai multor ecranizări, inclusiv al unui serial produs de Netflix și BBC, lansat anul trecut și intitulat „Șarpele”.
În 2008, în timp ce se afla în închisoare, Sobhraj s-a căsătorit cu Nihita Biswas, o femeie nepaleză cu 44 de ani mai tânără decât el.
„Sunt fericită și am un mare respect pentru sistemul nostru judiciar și pentru Curtea Supremă”, a declarat soacra lui Sobhraj, Sakuntala Thapa, după anunțarea știrii eliberării francezului.
Sobhraj a negat că a ucis-o pe femeia americană, iar avocații săi au declarat că acuzația împotriva sa se bazează pe presupuneri.
Câțiva ani mai târziu, el a fost găsit vinovat și pentru uciderea prietenului canadian al lui Bronzich, Laurent Carriere.
De asemenea, el a fost suspectat de comiterea multor alte crime, inclusiv în Thailanda, unde poliția spune că ar fi drogat și ucis șase femei în anii 1970, dintre care unele au fost găsite moarte pe o plajă din apropierea stațiunii Pattaya.
„Tu ești Charles”
Sobhraj a fost încarcerat în India pentru otrăvirea unui grup de turiști francezi în capitala New Delhi, în 1976, înainte de a putea fi judecat pentru acuzațiile care i s-au adus în Thailanda.
El a evadat din închisoarea Tihar din India în 1986, după ce le-a pus gardienilor somnifere în prăjituri și torturi.
Poliția l-a arestat pe Sobhraj câteva zile mai târziu într-un restaurant din statul indian Goa, renumit pentru plajele sale.
„M-am apropiat de masa lor și le-am spus «tu ești Charles»”, a povestit Madhukar Zende, ofițerul de poliție care l-a prins în Goa, pentru ziarul The Indian Express, într-un interviu publicat vineri.
O statuie a lui Sobhraj se află și acum în restaurantul din Goa. El a fost încarcerat în India până în 1997, iar apoi s-a întors în Franța.
Născut dintr-o mamă vietnameză și un tată indian, a fost descris de apropiații săi ca fiind un escroc, un seducător, un hoț și un criminal.
Numărul real al victimelor lui rămâne necunoscut. Crimele au fost comise pe parcursul mai multor decenii și în mai multe țări
Foto: Profimedia Images