Născut la malul Dunării, la Galaţi, în 1882, Konrad Bercovici s-a bucurat de o copilărie “animată”, aşa cum avea să-şi descrie el începuturile. Tatăl lui era geambaş, cumpăra cai de la ţiganii de pe lângă Brăila şi Galaţi. Moartea părintelui său a schimbat însă din temelii viaţa lui Konrad, care a plecat împreună cu familia la Paris, la doar 15 ani.
După ani buni în care a studiat şi a muncit pentru întreţinerea celor dragi, s-a căsătorit cu Naomi Librescu, artist plastic, şi s-au stabilit în SUA, la New York. Aici a devenit un foarte apreciat ziarist la publicaţia New York World, natura meseriei aducându- l aproape de Charlie Chaplin, aflat la începuturile carierei, cu care s-a împrietenit la cataramă, în 1915.
Relaţia dintre cei doi s-a legat tot mai mult, în ciuda gloriei galopante pe care o cunoştea Chaplin, după producţiile “Luminile oraşului” (1931) şi “Timpuri noi” (1936). De altfel, presa vremii a consemnat mărturiile lui Chaplin după o vizită acasă la Bercovici, în care le făcuse multe cadouri fetelor românului: “Nu-i aşa că mă iubiţi mai mult decât pe tatăl vostru?”.
A vrut să apară pe genericul filmului
Cearta între cei doi vechi amici s-a produs după ce Bercovici a văzut filmul “Dictatorul”, lansat pe 15 octombrie 1940, un succes uriaş de casă, în fapt o satiră spectaculoasă la adresa nazismului şi a lui Hitler. Cum românul considera că Chaplin (actor, regizor şi scenarist) i-a furat ideea scenariului pe care i-l prezentase în repetate rânduri, Bercovici nu a pretins iniţial nici un ban, ci doar dreptul de a-i fi recunoscută contribuţia pe genericul filmului. Deşi a afirmat în conferinţa de presă de după premieră că Bercovici i-a dat ideea “Dictatorului”, Chaplin nu i-a îndeplinit dorinţa credinciosului său prieten. În 1947, sătul să aştepte reparaţia morală din partea lui Chaplin, Bercovici l-a dat pe acesta în judecată, împreună cu casa de producţie, solicitând pentru plagiat daune uriaşe, de 6.450.000 de dolari! După ce şi-a redus pretenţiile la 500.000 de dolari, Bercovici a acceptat propunerea lui Chaplin, care i-a plătit despăgubiri de 95.000 de dolari, aproximativ un milion de dolari în zilele noastre.
Fata lui «Charlot» crede că are sânge românesc!
Apropierea marelui Chaplin de ţara noastră nu s-a petrecut doar prin intermediul relaţiei cu Bercovici. Invitată la Festivalul de Film Transilvania, de la Cluj, Geraldine Chaplin (67 de ani, foto), fiica actorului, a declarat în 2012 că tatăl ei i-a spus în copilărie că ea ar avea sânge românesc în vene, după o străbunică ţigancă din România!
Geraldine Chaplin s-a născut pe 31 iulie 1944, fiind al patrulea copil al lui Charlie Chaplin şi primul dintre cei opt pe care legendarul actor i-a avut cu cea de-a patra soţie, Oona O’Neill, fiica dramaturgului Eugene O’Neill. De-a lungul vieţii, asemănarea izbitoare cu tatăl ei şi numele Chaplin au atras o atenţie considerabilă asupra lui Geraldine.
Cel care a adus-o pentru prima dată în faţa camerei de filmat, într-un rol minor din „Limelight” (1952), a fost chiar tatăl ei. De atunci, au trecut 60 de ani şi peste 100 de filme.