Charlottenburg, sau Șarlota, cum i se spune în împrejurimi face parte din comuna Bogda și se află între orașele Timișoara și Arad, într-o regiune unde relieful este dominat de dealuri acoperite de păduri, de câmpii și de pășuni, scrie GreatNews.ro.
Localitatea a fost înființată în anul 1771, în timpul celui de-al doilea val de colonizări germane, perioadă în care în fruntea Imperiului Habsburgic se afla împărăteasa Maria Tereza. Cu câteva decenii înainte, în anul 1718, Imperiul Otoman pierduse Banatul în favoarea Imperiului Habsburgic. Pentru a-și întări stăpânirea în zonă, austriecii au colonizat în această regiune emigranți germani, în trei perioade numite ”convoaiele șvabilor”.
Satul a fost întemeiat cu 32 de familii venite din spațiul german, iar construcția lui a fost coordonată de Carl Samuel Neumann Edler von Buchholt, funcționar la oficiul sării din Lipova, care a gândsit așezarea în plan circular, cu diametrul interior de 210 metri.
”S-ar putea ca acest sat să fie singurul cu formă circulară. În mijlocul satului se găsește o fântână acoperită cu apă foarte bună. Fântâna este înconjurată de o plantație de duzi perfect rotundă. În jurul acestei plantații este o piață rotundă fără copaci, iar în jurul pieței este un nou rând rotund de duzi. În spatele acestor arbori sunt casele, care și ele sunt construite în cerc. Fiecare casă are o curte largă, grajduri și hambare, în spatele curții este o grădină, iar în spatele grădinii o vie. Nicio casă nu este cu un deget mai înaltă ca alta și toate se află la aceeași distanță una față de alta”, era descris satul Charlottenburg într-o scrisoare a unui etnic german, redactată în anul 1779.
Și astăzi în sat se află 34 de duzi și este posibil ca unii dintre pomi să fi fost plantați chiar în perioada colonizării.
Charlottenburg , jud.Timis – aerials from APDT on Vimeo.
VIDEO: Imagine si montaj: Cosmin Giurgiu / Asistenti imagine: Andrei Pogacias, Alina Bondrea
FOTO: Capturi video
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro