Cercetarea a fost condusă de Dr. Erik Guzik, profesor clinic asistent la Colegiul de Afaceri al universității americane. Echipa sa a utilizat testele Torrance de gândire creativă – un instrument folosit de zeci de ani pentru a evalua creativitatea umană.
Cercetătorii au prezentat opt răspunsuri generate de ChatGPT, aplicația alimentată de motorul de inteligență artificială GPT-4. De asemenea, ei au trimis răspunsuri de la un grup de control format din 24 de studenți de la Universitatea din Montana care urmează cursurile de antreprenoriat și finanțe personale ale profesorului Guzik, scrie publicația de știință.
Aceste scoruri au fost comparate cu cele obținute de 2.700 de studenți la nivel național care au susținut testarea în 2016. Toate răspunsurile au fost notate de Scholastic Testing Service, care nu știa care sunt scrise de om și care nu.
Nu mai poți face diferența în textele scrise de om și cele de IA
Rezultatele au plasat ChatGPT în top la creativitate. Aplicația de inteligență artificială s-a situat sus în clasament pentru fluență – capacitatea de a genera un volum mare de idei – și pentru originalitate – capacitatea de a veni cu idei noi. Nu s-a descurcat la fel de bine la flexibilitate, capacitatea de a genera diferite tipuri și categorii de idei.
„Pentru ChatGPT și GPT-4, am arătat pentru prima dată că se situează în top 1% pentru originalitate. Aceasta a fost o noutate”, a declarat Guzik.
El a fost mulțumit să constate că unii dintre studenții săi au performat, de asemenea, în top 1%. Cu toate acestea, ChatGPT a depășit majoritatea studenților universitari la nivel național.
Cercetătorii și-au prezentat activitatea în luna mai la Conferința privind creativitatea de la Southern Oregon University.
„ChatGPT ne-a spus că este posibil să nu înțelegem pe deplin creativitatea umană, ceea ce cred că este corect. De asemenea, a sugerat că este posibil să avem nevoie de instrumente de evaluare mai sofisticate, care să poată face diferența între ideile generate de oameni și cele generate de IA”, a declarat profesorul în cadrul conferinței.
Profesorul a mai spus că a fost mai surprins de cât de bine s-a descurcat în generarea de idei originale, ceea ce este o caracteristică a imaginației umane.
„La conferință, am aflat despre cercetările anterioare asupra GPT-3, care au fost efectuate cu un an în urmă – a declarat Guzik – La acea vreme, ChatGPT nu a obținut scoruri la fel de bune ca și oamenii la sarcinile care implicau o gândire originală. Acum, cu GPT-4 mai avansat, se află în top 1% din toate răspunsurile umane”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!