– Radu Ciprian – Am dat cu imprumut o suma de bani unui fost coleg de serviciu si in prezent acesta refuza sa mi-o restituie. Care este cea mai simpla cale de a-l determina sa isi execute obligatia?
Din scrisoarea dv. am inteles ca ati intocmit impreuna cu debitorul un inscris in cuprinsul caruia recunoaste ca a primit suma de bani si se obliga sa o restituie in termen de 6 luni.
in aceasta situatie puteti formula o cerere de emitere a unei somatii de plata la judecatoria sectorului 2, cerere intemeiata pe dispozitiile O.G. nr. 5/2001 cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta reglementare a fost elaborata pentru a oferi creditorilor o procedura rapida si mai putin costisitoare in vederea obtinerii titlurilor executorii, in scopul simplificarii demersului jurisdictional si asigurarii unei anumite rapiditati in solutionarea litigiilor.
Dispozitiile mentionate sunt aplicabile in cazul creantelor al caror caracter cert, lichid si exigibil rezulta din inscrisuri, singurele dovezi care se administreaza in cadrul acestei proceduri, in afara de lamuririle si explicatiile date de catre parti.
Un avantaj important este acela ca ordonanta privind somatia de plata nu are autoritate de lucru judecat, cu privire la fondul raporturilor juridice dintre parti, astfel ca in situatia in care cererea ar fi respinsa, se poate formula ulterior o alta cerere de chemare in judecata cu acelasi obiect, insa pe dreptul comun.
Desigur ca daca debitorul este de acord sa va plateasca datoria, o poate face si in cadrul acestui proces. Puteti de asemenea sa faceti o intelegere asupra platii, eventual o esalonare, caz in care judecatorul va lua act despre aceasta si va proceda la inchiderea dosarului, pronuntand o incheiere irevocabila. incheierea privind intelegerea partilor asupra platii constituie titlu executoriu.
Exercitarea dreptului la aparare de catre debitor este asigurata si prin reglementarea in art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 5/2001 a posibilitatii de a formula cerere in anulare impotriva ordonantei prin care judecatorul a admis, integral sau in parte, cererea creditorului.
Ordonanta de admitere in tot sau in parte a cererii creditorului, impotriva careia nu a fost introdusa cerere in anulare, este irevocabila. De asemenea este irevocabila ordonanta impotriva careia a fost introdusa cererea in anulare, care insa a fost respinsa prin hotarare ramasa irevocabila prin nerecurare ori prin respingerea recursului.
La cererea creditorului ordonanta irevocabila va fi investita cu formula executorie. Astfel investita, ordonanta constituie titlu executoriu, in baza caruia executorul judecatoresc va incepe executarea silita impotriva debitorului. Mentionam ca toate cheltuielile (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu de avocat, cheltuieli de executare etc.) efectuate in scopul recuperarii sumei imprumutate vor fi suportate in final de catre debitor, daca veti solicita acest lucru.
Erata
Dintr-o regretabila eroare, in numarul din data de 17 septembrie 2003, in raspunsul privind procedura schimbarii numelui pe cale administrativa, in loc de O.G. nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 68 din 2 februarie 2003, a fost mentionata procedura prevazuta in vechea reglementare si anume Decretul nr. 975/198 cu privire la nume.