Acesta a fost al optulea an consecutiv de majorare a cheltuielilor militare în blocul comunitar, multe state fiind de acord cu necesitatea unei creșteri semnificative din cauza amenințării rusești și a războiului din Ucraina.
UPDATE ora 22.50: Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi, în fața Agenției Europene a Apărării, că anul acesta cheltuielile militare ale Uniunii Europene au atins un nou nivel-record, de aproximativ 270 de miliarde de euro, cu aproximativ 30 de miliarde de euro mai mult decât în 2022, scrie agenția AFP, preluată de Le Figaro.
Astfel, acesta este al nouălea an consecutiv de creștere a bugetului militar pentru țările UE, într-un moment în care mai multe dintre ele pledează pentru o creștere semnificativă a acestor cheltuieli din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
Cu aproximativ „60 de miliarde de euro pe an, putem face lucruri mărețe”, a adăugat Michel, în discursul său rostit în fața EDA, la Bruxelles.
The time has come to create a Union of Defence — coupled with a Defence Single Market.
— Charles Michel (@CharlesMichel) November 30, 2023
▪️ First, we must continue our ironclad military support to the people of Ukraine. Ukraines security is our security.
▪️ Second, we must make our #EUdefence stronger. #EDAconf23 pic.twitter.com/pff2whveqU
În acest sens, EDA ar urma să devină „un adevărat Minister European al Apărării”, a sugerat preşedintele Consiliului European, instituția care reunește liderii statelor membre ale UE. El subliniat necesitatea ca industria europeană din domeniul apărării să beneficieze de o mai mare vizibilitate.
„Din cauza războiului de pe continentul nostru, putem garanta contracte pe termen lung” pentru companiile din industria apărării, a dat asigurări Charles Michel. Președintele Consiliului European a mai spus că mesajul celor 27 de membri ai UE pentru industrie este clar: „Produceţi, iar noi vom cumpăra”.
În ceea ce privește finanțarea, Michel a menționat lansarea unor împrumuturi în domeniul apărării în Europa.
***
Știrea inițială: Șase din cele 27 de țări UE și-au mărit cheltuielile militare cu peste 10% anul trecut, comparativ cu 2021. Suedia a înregistrat o creștere de peste 30%, în condițiile în care țara scandinavă așteaptă aderarea la NATO.
Unele țări au contrazis însă această tendință. Franța și-a majorat cheltuielile militare doar cu 0,7% în 2022.
În ansamblu, țările UE au alocat 1,5% din produsul intern brut (PIB) pentru sectorul apărării – cu mult sub obiectivul de 2% stabilit de NATO, alianță care include 22 de membri ai UE.
Aproximativ 58 de miliarde de euro au fost investite în sectorul apărării, a precizat EDA, o agenție responsabilă în cadrul blocului comunitar cu îmbunătățirea capacităților defensive.
În pofida creșterii cheltuielilor, industria europeană de apărare nu poate satisface cererea din partea Ucrainei, care luptă împotriva invaziei ruse.
Europenii s-au angajat să furnizeze un milion de obuze Kievului până în luna martie, deși acest obiectiv ambițios pare deja de neatins.
„Forțele noastre armate trebuie să fie pregătite să facă față unor vremuri mult mai dificile”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației europene, citat într-un comunicat de presă al EDA.
Cu toate acestea, el a recunoscut că există „lacune semnificative” în capacitatea defensivă a blocului.
„Continuăm să rămânem în urma altor jucători”, a spus Borrell.
Rusia intenționează să își majoreze cheltuielile militare cu 67% în 2024 – reprezentând aproximativ 30% din PIB-ul său. Acesta este cel mai mare buget militar din istoria modernă a țării.
Cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, în UE, au scăzut cu 200 de milioane de euro în 2022 față de anul precedent, ajungând la 3,5 miliarde de euro, a mai precizat EDA.
Foto: Profimedia Images
.ZORRO. • 01.12.2023, 08:24
Da, contribuabilii platesc si baietii destepti profita... UE a ajuns un model de coruptie... 🤮🤮🤮