Închirierea spaţiilor din proprietatea comună
Comitetul executiv al asociaţiei poate stabili preţul cu care închiriază spaţii din proprietatea comună (camerele de la etajul tehnic, subsolul etc.), dacă la adunarea generală a fost omis acest punct? (Gabriela B., Bucureşti)
Răspuns: Nu. Conform art. 39 din legea 230/2007, “proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectati de vecinatate, în baza unui contract de închiriere, de folosinta sau de concesiune.”
Plata diferenţei de apă
Cum se repartizează pentru plată diferenţa în plus a cantităţii de apă dintre citirea în apartamente şi factura emisă de furnizor? (Tudor Ilie, Ploieşti)
Răspuns: HG 1588/2007 (norme de aplicare la Legea 230/2007) lasă la latitudinea asociaţiei de proprietari stabilirea unui regulament propriu referitor la calculul consumurilor.
ART. 40 (1): Dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute în actele normative în vigoare cu privire la asigurarea gradului de montare a repartitoarelor de costuri pentru apă sau încălzire, atunci repartizarea acestor utilităţi se stabileşte prin decizie a comitetului executiv al asociaţiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie să cuprindă prevederi cu privire la modul de citire, de calcul şi de repartizare a contravalorii consumurilor respective.
Proces pierdut, cine plăteşte?
Preşedintele asociaţiei de proprietari a desfăcut contractul de muncă al omului de serviciu şi nu a avut nici un argument legal în instanţă. Drept care i s-au plătit omului de serviciu 20.000 lei pentru zilele nelucrate. Plata s-a făcut din chiria obţinută pentru antena de telefonie de pe bloc. Este legal? Dacă este ilegal, trebuie să plătească preşedintele din buzunar? (Aurel Stoian, Bucureşti)
Răspuns: Fostul angajat a avut un litigiu cu asociaţia de proprietari, nu cu preşedintele acesteia, aşadar asociaţia este cea care trebuie să suporte consecinţele. Modalitatea de plată a sumei respective ar trebui sa fie decisă de adunarea generală. Ulterior, dacă decizia a fost luată abuziv de către preşedinte, asociaţia poate încerca în instanţă să recupereze prejudiciul de la acesta.
Refuzarea repartitoarelor de căldură
În cazul în care adunarea generală nu este de acord cu montarea repartitoarelor conf. Legii 121/2014 ce se poate face? 90% din proprietari nu sunt de acord… (Alexandru Cherciu, Bucureşti)
Răspuns: Nu vă pot da un răspuns fiindcă acea lege nu are încă norme de aplicare, nici sancţiuni pentru nerspectarea obligaţiilor pe care le stipulează.