Lucrarea ”Cuminţenia Pământului”, realizată de artistul de geniu Constantin Brâncuşi, în 1907, reflectă filosofia părintelui sculpturii moderne universale care îşi are rădăcinile într-o cuminţenie anterioară creştinismului. Sculptura reprezintă o femeie foarte concentrată asupra ei însăşi, iar figura ei misterioasă degajă un sentiment ce o transformă într-un portret universal.
Evaluată la 20 de milioane de euro, sculptura face parte dintr-o colecție privată, scoasă la vânzare, iar Ministerul Culturii a fost mandat să negocieze și să cumpere această capodoperă. Proprietarii au convenit să o vândă statului român pentru 11 milioane de euro, însă Guvernul a anunțat că nu are la dispoziție decât cinci milioane pentru această tranzacție.
Astfel, după principiul ”Dați 1 leu pentru Ateneu”, oficialii din ministerul Culturii s-au gândit la o soluție bazată pe donații.
”Statul oferă cinci milioane de euro, totuși, pentru a ajunge la un preț just și echitabil pe care am convenit cu proprietarii lucrării, 11 milioane de euro, proprietarii trebuie să primească mai mult decât oferă statul, am hotărât să facem apel la o colaborare cu fonduri financiare ale cetățenilor români, ale companiilor românești, ale diasporei, pentru a suplimenta suma de 5 milioane pe care o dă statul roman. Este prima oară după 128 de ani după ce s-a înființat Ateneul Român, acest tip de subscripție publică este în interesul artei și a culturii”, a declarat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii.
Asta înseamnă, la un calcul simplu, că dacă cei 19.488.083 de români, cât a arătat ultimul recensământ că suntem, ar dori să doneze bani pentru această cauză, ar trebuie să scoată din buzunar câte aproximativ 15 lei pentru a acoperi restul de 6 milioane de euro.
Cât înseamnă 15 lei? Echivalentul unui pachet de țigări, a două beri sau poate a unui bilet film. Mult sau puțin, rămâne de văzut dacă acest apel public va avea același rezultat ca în cazul campaniei de strângere de fonduri pentru construcția Ateneului Român, construit parțial din donațiile oamenilor, în 1886, mobilizați de sloganul ”Dați 1 leu pentru Ateneu”. Atunci, s-au strâns 500.000 de lei de aur, care împreună cu alte donații au făcut posibilă începerea lucrărilor în același an.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro