În urmă solicitărilor făcute de Chevron la Consiliul Județean (CJ) Vaslui, instituția a eliberat o prima autorizație de construcție și amplasare a sondei.
”Am răspuns potrivit legii la solicitările venite din partea unei firme. Așa cum am spus în repetate rânduri, nu eu hotărăsc explorarea gazelor de șist. Eu reprezint o instituție care respectă legea răspunzând cererilor venite din partea unor persoane fizice sau juridice”, a declarat președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. El a precizat că societatea solicitantă a îndeplinit toate condițiile impuse prin certificatul de urbanism, iar neeliberarea avizului de construcție a sondei ar fi fost ilegala.
Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea și 950 metri de satul Pungesti. Suprafața totală pe care se va întinde platformă de extracție este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.
Chevron România mai deține trei certificate de urbanism la nivelul județului Vaslui pentru explorare în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de șist. Pentru perimetrele de la Păltiniș (Bacesti) și Popeni (Gagesti), compania petroliera deține acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puiesti se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce privește amplasarea sondelor de explorare.
Prezența la Vaslui în cursul lunii iulie, Rovana Plumb, ministrul mediului, a dat asigurări că explorarea gazelor de șist nu prezintă niciun fel de risc pentru mediu și pentru cetățeni. Activiști de mediu, politicieni și reprezentanți ai societății civile au protestat în repetate rânduri față de decizia privind începerea explorării gazelor de șist pe teritoriul județului, spunând că exploatarea ulterioară a acestei resurse se va face prin folosirea unor metode neconvenționale, periculoase pentru mediu și pentru locuitori.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro