Iată doar câteva dintre alimentele de bază pentru orice gospodină, alimente care, chiar și vara, se păstrează mult mai bine la temperatura camerei, decât în frigider:

Cartofi

Ținuți în frigider, cartofii se înmoaie, se înegresc și îşi pierd atât gustul, cât şi textura. (Ca să nu mai vorbim de mirosul îngrozitor al cartofului stricat). Ei se păstrează cel mai bine în locuri întunecoase, eventual înveliţi în hârtie, dar departe de ceapă sau de alte legume sensibile, alături de care se deterioareaza mult mai repede și emană un miros greu.

Tomate

Dacă le pui la frigider, tomatele își stopează procesul de coacere. În plus, în interiorul lor se vor dezvolta cristale de gheaţă, care le vor înmuia și le va afecta gustul. De aceea, este indicat să cumperi doar atâtea roşii cât urmează să consumi deodată, fără să fie nevoie să le ţii la rece. Dacă iei, totuși, o cantitate mai mare, păstrază-le la temperatura camerei.

Ceapă

Ceapa (uscată) nu se păstrează niciodată în frigider, pentru că se înmoaie foarte repede, se strânge şi capătă un miros puternic și urât, care va afecta toate alimentele din frigider. Atât ceapa cât și usturoiul trebuie ținute la temperatura camerei, într-un loc uscat și aerisit.

Fructe

Nu orice fruct se ține la rece. De exemplu, nu pune bananele în frigider, în ideea că acestea vor ține mai mult. Ele se vor înegri mult mai repede și își vor pierde din aroma specifică. Și pepenele îşi va pierde din proprietăţile antioxidante, dacă este ţinut la frigider înainte de a fi tăiat. După ce l-ai tăiat, îl poți păstra la rece până îl consumi. In schimb, atât fructele, cât și legumele proaspete, pot fi ținute foarte bine în vitrine frigorifice, special destinate acestui scop.

Pâine

Dacă vrei s-o păstrezi pentru mai mult timp, pune-o direct în congelator. Altfel, ține-o în cutia de pâine sau învelită într-un material textil (în pungă de plastic,  se păstrează moale, dar mucezește mai repede).

Ouă

Ouăle se țin la temperatura camerei, de regulă  în cofrajul în care au fost cumpărate. În frigider, coaja lor tinde să absoarbă mirosurile, iar dacă vrei să le fierbi, trebuie să le ții înainte, pentru câteva minute, în apă rece, altfel vor crăpa, imediat ce apa din vasul în care le fierbi va deveni fierbinte.

Alcool

Nici băuturile alcoolice nu trebuie ținute neaparat la frigider. În special băuturile tari nu trebuie ţinute la rece, ci la temperatura camerei. Ca să le răceşti pentru consum, adăugă în pahare cuburi de gheaţă.

Cafea

Ținută în frigider, cafeaua absoarbe toate mirosurile, astfel că va rămâne fără aroma ei specială şi va mirosi ca toate celelalte alimente din jur. Care, la rândul lor, vor mirosi a cafea. În general, produsele care au un miros puternic nu se țin libere în frigider, ci in recipiente bine închise.

Cumpără alimente doar pentru consumul curent

În această perioadă caniculară, este indicat să nu-ți faci prea multe provizii, încărcând inutil frigiderul, ci să  cumperi alimente mai des și doar atâtea câte îți sunt necesare pentru consumul curent. Datorită căldurii, alimentele, în general, legumele, în special, se degradează mult mai repede decât în perioadele reci. Inclusiv pe tarabele din piață, legumele și fructele se degradează mult mai repede, din cauza căldurii. Folosește frigiderul doar pentru lactate, carne, mezeluri, mâncare gătită, înghețată și alte alimente, care nu pot fi ținute decât la rece.

Urmărește-ne pe Google News