Este indicat să avem un PH neutru al gurii, deoarece, acest lucru ajută organismul să mențină o sănătate orală eficientă. Atunci când consumăm alimente acide, este important să contrabalansăm dieta prin alăturarea unor alimente cu PH basic, care să combată efectele celor dintâi- ne sfătuiește Dr. Ada Epistatu (foto), medic stomatolog și specialist în estetică facială în cadrul Clinicii Ada Dental Center.

Alimente care stimulează formarea plăcii bacteriene

Există anumite alimente tradiționale de Paște care au o bază acidă și favorizează apariția plăcii bacteriene, ce afectează structura smalțului și a gingiilor. Chiar și carnea, preparată la grătar sau la cuptor, precum și drobul, au un PH acid. De aceea, este foarte important să consumăm alături de aceste alimente și o salată, care are un PH bazic. De asemenea, cozonacul sau prăjiturile trebuie consumate alături de un aport crescut de apă cu PH bazic, care să neutralizeze aciditatea provocată de aceasta și să stimuleze producția de salivă. “Saliva vâscoasă sau produsă în cantitate mică favorizează producerea plăcii bacteriene, acționând ca un lipici care menține alimentele pe dinți. Acest lucru conduce, în timp, la apariția parodontopatiilor și, în final, la căderea dinților. De aceea, este recomandat să bem minim două pahare de apă la fiecare masă, care să mențină gura umedă și să stimuleze producerea de salivă, cu un rol extrem de important în autocurățarea dinților”, explică dr. Ada Epistatu.

Cumpătare chiar și la gustări!

Alte alimente pe care le consumăm, cu precădere, în perioada sărbătorilor, atunci când mergem în vizită la rude sau prieteni, sunt gustările. Dar, consumul de covrigei, chips-uri, alune etc trebuie evitat, pe cât posibil, sau realizat în timpul meselor principale, când glandele salivare sunt stimulate și produc salivă. În caz contrar, acestea riscă să rămână lipite pe dinți o perioadă îndelungată, provocând probleme de sănătate orală.

Atenție la băuturile carbogazoase și colorate!

Băuturile colorate, în special vinul roșu, pătează dinții, contribuind la demineralizarea smalțului. Sucurile naturale, deși sunt sănătoase, ele pigmentează dinții, de aceeea este ideal să fie consumate cu paiul. De evitat consumul excesiv al băuturilor răcoritoare și carbogazoase, care au un PH acid și stimulează placa bacteriană.

Cât mai multe fructe și legume proaspete!

Un rol foarte important pentru sănătatea orală îl are aportul de vitamine și de minerale. De aceea, medicii stomatologi ne recomandă  să completăm dieta de sărbători cu fructe, legume, pâine integrală, lapte și produse lactate degresate. Alte alimente care ajută sănătatea orală sunt: ceapa verde, care omoară bacteriile responsabile de căderea dinților, ciupercile, care inhibă producerea acestora, semințele de susan, care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, ghimbirul, cu rol anti-inflamator, precum și morcovul, care aduce un aport de vitamina A necesar structurilor dento-maxilare.

Nu neglija măsurile de igienă orală!

Una peste alta, stomatologii ne sfătuiesc să ne menținem o igienă orală optimă de sărbători, prin periajul dentar, dușul bucal și folosirea aței dentare, după fiecare masă, precum și adoptarea unei diete echilibrate, care să conțină alimente din toate categoriile. “Principala cauză a apariției cariilor dentare și a afecțiunilor gingivale este placa bacteriană, acea peliculă fină, incoloră, albă sau gălbuie, care apare pe dinți după ce mâncăm. Dacă nu este eliminată prin periaj dentar, va conduce către adeziunea bacteriilor și apariția plăcii bacteriene. Placa bacteriană poate fi, de asemenea, ușor eliminată printr-un periaj profesional la medicul stomatolog. Dacă nu sunt luate măsurile necesare, iar aceasta persistă mai mult de două luni în cavitatea orală, atunci va conduce către apariția tartrului, principala cauză a cariilor, problemelor parodontale și a pierderii dinților. În contextul în care alimentația influențează extrem de mult sănătatea orală, este foarte important să avem, pe tot parcursul anului, o dietă care să ne ajute la creșterea sistemului imunitar”, concluzionează dr. Ada Epistatu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News