Ajunşi la strâmtoare, mulţi se văd obligaţi să-şi amaneteze bunurile, mai ales unele bijuterii, pentru a face rost de bani. Însă, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) atrage atenţia asupra riscurilor şi costurilor pe care le poate implica acest tip de împrumut.
Evaluarea, la specialişti
Înainte de a te prezenta la o casă de amanet, trebuie să-ţi iei câteva măsuri. În primul rând, asigurăte că deţii toate informaţiile despre obiectul sau obiectele pe care vrei să le depui (greutatea exactă, numărul de carate etc). Apoi, dacă obiectul este împodobit cu pietre preţioase, trebuie să ştii care este calitatea acestora, dacă au sau nu vreun defect sau un alt semn (care te-ar putea ajuta să le recunoşti la momentul recuperării). Dar, pentru siguranţă, ANPC consideră că e mai bine să apelezi la ghişeele Direcţiei Metale Preţioase, Pietre Preţioase şi Proces Kimberley (DMPPPPK), din Bucuresti sau din celelalte 20 de locaţii din Ardeal, Banat şi Moldova, cu puncte de lucru în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ. De aici, vei solicita un buletin de expertiză/analiză pentru metal, dar şi pentru pietre, dacă este cazul, pentru că DMPPPPK este autorizată pentru expertizarea pietrelor preţioase precum şi a altor pietre naturale, fine şi ornamentale, sintetice şi a perlelor libere sau montate în bijuterii, la solicitarea persoanelor fizice şi a operatorilor economici autorizaţi, precum şi pentru analiza şi marcarea obiectelor din metale preţioase.
Nu accepta orice comision
După clarificarea acestor aspecte, analizează oferta de pe piaţă pentru piesele respective, astfel încât, atunci când ajungi la casa de amanet, să fii suficient de bine informat asupra preţului real al obiectelor tale. Trebuie să ai în vedere că la amanetare, suma pe care o vei primi va fi mult sub preţul real al obiectului respectiv (în funcţie de politica fiecărei case de amanet, acestea oferă undeva între 30 şi 60% din valoarea reală a obiectului). Ca urmare, caută casa de amanet care este cea mai avantajoasă pentru tine. De asemenea, citeşte cu atenţie contractul de amanet care ţi se pune la dispoziţie şi vezi dacă toate condiţiile anunţate/ afişate corespund cu cele prevăzute în contract. De exemplu, vezi care este valoarea comisionului perceput de casă, durata contractului, posibilitatea plăţii înainte de termen, condiţiile de prelungire şi o eventuală perioadă de graţie, precum şi în ce condiţii vei putea recupera mai devreme obiectul amanetat.

Poţi face reclamaţie la Protecţia Consumatorului

Dacă la final, când vrei să-ţi ridici obiectul, eşti nemulţumit şi nu ajungi la o înţelegere amiabilă cu firma cu care ai încheiat contractul de împrumut, poţi face reclamaţie la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului sau, după caz, la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului al Municipiului Bucureşti. Reclamaţia trebuie să fie însoţită de toate documentele probatorii, respectiv, factura fiscală, bonul fiscal sau chitanţa, contractul, certificatul de garanţie sau alte documente relevante, pe baza cărora inspectorii de la Protecţia Consumatorului pot face verificările şi pot stabili măsurile legale.

Urmărește-ne pe Google News