Chiar dacă vremea s-a mai încălzit, temperatura se menține scăzută, noaptea și gheaţa este încă suficient de groasă. Dar, pentru a fi sigur că gheața e bună și drumul accesibil, interesează-te înainte cum arată balta/râul la care vrei să mergi și ia o decizie în consecință.
Verifică gheața!
Odată ajuns la “locul crimei”, verifică cu atenție grosimea și starea gheții. Pentru asta trebuie să știi câteva lucruri. În primul rând, gheața nu se formează într-un strat uniform, deseori fiind mai subțire în apropierea malului și în zonele străbătute de curenți. Apoi, gheața nou- formată, semitransparentă, este mai rezistentă decât cea veche, de culoare albă și pufoasă la suprafață. Grosimea minimă, care te ține cu siguranţă, este de 10 cm pentru gheața nou formată și de circa 20 cm, pentru cea veche. Atenție! Zăpada cazută peste gheață îi reduce mult rezistența, prin încărcătura suplimentară, și încetinește procesul de înghețare, prin efectul izolator. Când balta este înghețată pe toată suprafața, ai avantajul că poți pescui fără barcă în aproape orice punct, inclusiv în cele la care vara nu ai acces. Mai nou, alegerea locului se face cu sonarul, care poate fi utilizat direct de pe gheață, fără a mai face o gaură. Pentru a face copca, există o mulțime de unelte, de la topor și daltă, până la freze speciale, manuale sau electrice. Pentru curățarea copcii de bucățile de gheață, ar fi bună o sită cu mâner lung. E bun și un polonic.
Echipamentul și momeala potrivite
Nu ai nevoie de un echipament pretențios. Sunt suficiente două-trei, lansete ușoare și scurte, cu mulinete mici. Dar, poți folosi, pur și simplu, trestii sau undițe scurte. Pentru momeală vie, sunt indicate cârligele subțiri, nr 14 – 20. Larva de libelulă este, de departe, momeala cu cel mai bun randament. Poți folosi și viermuși și chiar mămăligă sau alte momeli aromate, dacă știi că în zonă există crap și caras. Plutele trebuie să fie fine, de până la 1 gram, cu antena subțire. Dacă pescuiești cu momeală vie, e suficient un fir de 0,12 – 0,14 mm. Pentru crap/caras, alege fire si cârlige mai rezistente, iar pentru pescuitul cu năluci (linguriță, dandinetă sau mormașcă) e bun un fir ceva mai gros de 0,14 – 0,20 mm.
Măsuri de siguranță (casetă)
Pentru a nu avea surprize neplăcute, trebuie să-ți iei câteva măsuri de siguranță. În primul rând, e foarte important să-ți menții corpul cald și uscat, folosind mai multe straturi de îmbrăcăminte: pe piele piele un strat care absoarbe umiditatea, la mijloc unul care nu permite vântului să pătrundă, iar la exterior un strat care respiră. Încalță bocanci cu talpa izolatoare. Nu uita fularul, căciula și mănuşile. Ia cu tine și o a doua pereche de mănuși, în caz că o uzi pe prima. Pentru a nu aluneca pe gheață, dotează-ți bocancii cu o pereche de colțari. Dacă știi că vei fi singur pe baltă, ia cu tine doi pioleţi, leagă-i cu o sfoară și poartă-i la gât. Dacă se sparge gheața, te tragi cu ei până într-un loc sigur sau până la mal (cu mâinile goale n-ai nicio șansă). Nu uita să iei și niște haine în plus, pentru a avea cu ce te schimba rapid, precum și o bucată de cordelină sau de frânghie mai groasă, care pot fi utile, dacă Doamne ferește!…