Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 2,2 miliarde de oameni nu au în prezent acces la o sursă de apă curată. În contextul actualei epidemii, spălatul pe mâini este una dintre cele mai eficiente metode de a preveni infecția.

Deși OMS este îngrijorată că lipsa accesului la apă curată i-ar putea lăsa pe acești oameni expuși în fața virusului, Dr Myriam Sidibe, o expertă în sănătate publică, a explicat că și apa ‘puțin murdară ne poate curața de patogen.

Cei mai expuși dintre români, cei care nu apă curentă, o treime, au totuși astfel o armă împotriva virusului.

Când resursele de apă sunt limitate, de obicei sunt utilizate pentru alte scopuri decât spălatul pe mâini,” a explicat Sidibe. “De aceea, din perspectiva sănătății publice, considerăm calitata apei disponibile ca fiind la fel de importanta precum cantitatea. Deși nu e cea mai demnă opținue, e preferabil să ne spălăm pe mâini cu apa de la rufe decât deloc. Nu îți trebuie apă cristalină – dacă folosești săpun, o să iți curețe mâinile.

Conform unui raport publicat de Consiliul pentru Aprovizionarea cu Apa și Sanitație Colaborativă a OMS, 3 miliarde de oameni nu au acces la apă și săpun acasă, iar 900 de milioane de elevi și 1 din 6 instituții medicale din jurul lumii nu au access la servicii sanitare de bază (precum apa și sapunul). În situația actuală, Covid-19 este și “o criză de igienă”, adaugă organizația, ”cu o legatură clară între nivelul de access la apă al unei comunități și capacitatea acesteia de a controla virusul”.

Lipsa apei în multe țări cu venituri mici sau medii lasă cetățenii expusi în fața virusurilor pentru ca aceștia nu se pot proteja cu măsuri elementare de igiena. Situația este agravată de faptul ca aceleași grupuri care nu au acces la apă sunt cei mai vulnerabili din cadrul societății: cei din medii rurale greu accesibile, bătrânii, cei cu dizabilități, refugiații, polulațiile indigene, fetele și femeile, concluzionează OMS. 


Libertatea publică articole de știință. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News