În cursul nopților senine sau cu nebulozitate redusă, apar uneori pe obiecte, iarbă etc., produse ale condensării vaporilor de apă (prin condensare se înțelege trecerea vaporilor de apă din stare gazoasă în stare lichidă). Fenomenul se explică astfel: prin radiație (pierdere sau degajare de căldură), corpurile respective se răces. Automat se răcește și aerul din apropierea lor, până când temperatura ajunge să fie corespunzătoare stării de saturație (la saturație începe procesul de schimbare de stare a apei din stare gazoasă în stare lichidă). Când temperatura stratului de aer din vecinătatea solului sau a obiectelor aflate în apropierea solului este pozitivă, depunerile sunt lichide și se formează roua. Iar dacă temperatura este negativă, depunerile sunt solide și se formează bruma, poleiul sau chiciura.

Chiciura (promoroaca)

Chiciura este o depunere solidă asemănătoare cu zăpada. Apare de obicei pe ramurile copacilor, pe firele conductorilor electrici și telegrafici etc. Chiciura apare în condiții de calm atmosferic, în interiorul maselor de aer umed și foarte rece.

Chiciura se formează prin transformarea vaporilor de apă în cristale de gheață (chiciură cristalină). Sau în condiții de ceață, când picăturile foarte fine de apă se suprarăces (specialiștii vorbesc despre chiciura granulară). În masele de aer umed și foarte rece plutesc ace fine de gheață, care se depun pe obiecte. Când umiditatea aerului în raport cu aceste ace de gheață este foarte mare, procesul de transformare a vaporilor de apă în cristale de gheață în jurul acestor particule este foarte intens și astfel apare chiciura.

Chiciura se poate forma în orice moment al zilei, independent de gradul de acoperire a cerului cu nori.

De multe ori, în zilele în care se formează chiciură, vremea este închisă, datorita persistenței unei mase compacte de nori joși (nori stratus).

Poleiul

Poleiul este caracteristic doar anotimpului rece și constă în depunerea pe sol a unui strat fin de gheață. Fenomenul se produce când solul este foarte rece, iar precipitațiile care îl ating sunt lichide. Picăturile de ploaie sau burnița, în cădere, îngheață imediat după ce au venit în contact cu solul și cu obiectele aflate la nivelul acestuia.

Chiciura și poleiul: puțin farmec, multe riscuri

Chiciura dă un farmec special peisajului, prin pelicula fină de sclipici care acoperă solul, clădirile, băncile din parc.

Poleiul, în schimb, reprezintă și o sursă de distracție, pentru temerarii care înceracă, pe trotoar, senzațiile tari de la patinoar. Dar reprezintă și un pericol real: el face să crească exponențial numărul persoanelor care apelează la serviciile medicale de urgență iarna. Accidentele – alunecări și căzături ale pietenilor, derapări ale autoturismelor – se țin lanț.

Un pericol și mai mare îl reprezintă depunerea picăturilor de apă pe avioanele aflate în zbor. Așa numitul givraj. Fenomenul este periculos pentru că această crustă de gheață depusă modifică portanța avioanelor.

Citește și: 

Atenție la fracturi! Au venit zăpada şi, odată cu ea, poleiul

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News