Alimentele analizate
Au fost achiziţionate şi analizate următoarele produse: carne tocată pentru sarmale; amestec carne tocată de porc şi vită; caltaboş; tobă; lebăr; chiftele; cârnaţi proaspeţi Chipolatas din carne de porc; slăninuţă afumată; salată boeuf; măsline negre Mamuth; castraveţi în oţet; smântână 12% grăsime; unt Gruia 60% grăsime; băutură răcoritoare necarbogazoasă cu îndulcitori; caşcaval Dalia; sos cu pastă de tomate; sos maioneză; sare de mare iodată; mix condimente carne de porc; condiment pentru sarmale; condimente pentru cârnaţi; muştar de masă; cozonac cu nucă şi cacao; franzelă neagră feliată 365.
101 aditivi depistaţi
În cele peste 20 de produse analizate s-au identificat nu mai puţin de 101 aditivi alimentari, dintre care unii ridică probleme grave de sănătate. Iată câteva exemple: nitritul de sodiu (E250), utilizat în industria cărnii, împiedică formarea microorganismelor. La nivelul UE, este permis numai în amestec cu sarea în proporţie de 0,0625%.
Unele studii au arătat că prezintă riscuri cancerigene. Dioxidul de sulf (sulfiţii) e un alergen a cărui prezenţă în alimente trebuie să fie declarată dacă valorile sunt mai mari de 10 mg/ kg. Cei care au alergie la sulfiţi pot suferi de dureri de cap, greaţă, astm sau chiar, în cazuri foarte grave, şoc anafilactic.
Caragenanul (E407) este un gelifiant, agent de îngroşare. Unele studii au arătat că prezintă riscuri cancerigene. Gumă de guar (E412), agent de îngroşare. Poate provoca alergii. Zaharina (E 954), îndulcitor artificial care este de 200- 700 de ori mai dulce decât zahărul. Poate genera afecţiuni precum epilepsie, scleroză multiplă, diabet, depresie şi oboseală cronică.
Atenţie la informaţiile greşite de pe etichete
Preşedintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, atrage atenţia că multe produse alimentare pe bază de carne vândute în această perioadă nu sunt etichetate corespunzător sau nu conţin ingredientele specifice denumirii tradiţionale a alimentelor: “Consumatorii se aşteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conţinutul şi calitatea produsului, lucru care nu se întâmplă în multe situaţii. Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică obişnuită. Trebuie evitate alimentele cu aditivi, deoarece creează probleme de sănătate pe termen lung. Aceştia au numai un rol tehnologic, acoperă calitatea scăzută a ingredientelor principale din compoziţia produselor alimentare, creând percepţii false privind aspectul, prospeţimea, culoarea, gustul şi aroma”.