Capsula a petrecut doar două zile pe suprafața Lunii la o temperatură de -173 ° C, de la 1 până la 3 decembrie, iar misiunea chineză a colectat aproximativ două kilograme de mostre selenare.

Capsula care conținea eșantioanele prelevate de pe Lună a aterizat în provincia nordică Mongolia Interioară, în jurul orei locale 1:30, miercuri. Echipele de recuperare au observat sonda cu ajutorul elicopterelor și camerelor cu infraroșu.

Ultima dată când s-a recoltat o probă lunară a fost în 1976, când sonda sovietică Luna 24 a făcut lungul drum.

Oficialii chinezi au plasat un steag al Chinei în zona acoperită de zăpadă unde a aterizat capsula, un simbol pentru mândria nașionalistă, care este aceeași locație în care astronauții chinezi se întorc din spațiu.

Eșantionul de două kilograme este alcătuit dintr-un amestec de roci și sol și a fost colectat din două părți ale Lunii: una de pe suprafața ei, iar cealaltă de la doi metri sub pământ.

Încărcătura este extrem de important pentru știință, dar ca mărime este mai mic decât material lunar de aproape 400 de kilograme adus de misiunile americane Apollo și de cosmonauții sovietici Luna 24. Cu toate acestea, probele din trecut au provenit din secțiuni relativ vechi ale suprafeței lunare (mai mult de trei miliarde de ani).

Misiunea Change 5 a vizat o zonă a Lunii cu activitate vulcanică ridicată, în secțiunea nord-vestică a părții lunare orientate spre Pământ.

Probele din această regiune ar trebui să ofere o mai bună perspectivă asupra construcției interne a Lunii. De asemenea, vor ajuta oamenii de știință să calibreze mai fin „cronometrul” folosit pentru a calcula vârsta suprafețelor altor planete ale Sistemului Solar.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News