Roverul Zhurong, numit după un zeu al focului din mitologia chineză, a aterizat în regiunea Utopia Planitia pe 15 mai. Aceasta este prima misiune pe Marte a Chinei, ea devenind a doua țară care a trimis un rover pe planetă, după Statele Unite.
Roverul a trimis primele imagini la câteva zile după aterizare , înfățișând o rampă desfășurată și peisajul plat din jur.
Noile fotografii de vineri includ o panoramă de 360 de grade a zonei de aterizare, realizată dintr-o serie de imagini pe care roverul le-a luat după aterizare, înainte de a explora zona, potrivit agenției de știri Xinhua.
O altă imagine înfățișează suprafața marțiană portocalie, cu roci împrăștiate, un crater circular în plan îndepărtat și dune.
O a treia imagine arată steagul Chinei lângă platforma de aterizare. De asemenea, roverul și-a făcut un selfie folosind o cameră fără fir, care arată panourile solare și un mic steag chinezesc, imprimat pe echipamentele sale.
Roverul caută dovezi ale vieții antice pe Marte
Roverul cu șase roți alimentat cu energie solară este programat să lucreze trei luni, timp în care va căuta semne sau dovezi ale vieții antice pe suprafața lui Marte. În timp ce roverul explorează planeta, orbitatorul său efectuează și operațiuni de detectare științifică.
„China va publica datele științifice aferente în timp util pentru a permite omenirii să culeagă fructele dezvoltării cercetării spațiale a țării”, a declarat Zhang Kejian, șeful agenției spațiale naționale din China, potrivit Xinhua.
Misiunea spațială chineză a aterizat pe Marte un rover care ar putea traversa suprafața planetei dintr-odată. NASA a avut nevoie de mai multe misiuni pentru a face acești pași, deși cu zeci de ani înainte de China, între 1971 și 1997, mai notează sursa citată.
China a lansat sonda Tianwen-1, care transporta roverul Zhurong și alte echipamente, în iulie 2020, împreună cu alte două misiuni internaționale către Marte: roverul Perseverance al NASA și sonda Hope a Emiratelor Arabe Unite. Toate cele trei misiuni au fost lansate în același timp datorită alinierii dintre Marte și Pământ pe aceeași parte a soarelui, aceasta făcând călătoria către Planeta Roșie mai eficientă.
China vrea să devină o putere spațială
Cu toate că Zhurong nu este la fel de avansat din punct de vedere tehnologic ca Perseverance, care se află și el pe planetă, prezența sa constituie un semnal că China se apropie de SUA în ce privește capacitățile spațiale.
Astronauții chinezi au fost de mult excluși de pe Stația Spațială Internațională, iar una dintre ambițiile Chinei este aceea de a-și construi propria stație spațială. În aprilie, a mai făcut un pas spre acest obiectiv, lansând cu succes pe orbită primul modul al viitoarei stații.
Modulul de bază este în prezent cea mai mare navă spațială dezvoltată de China. Stația va trebui însă asamblată din mai multe module care se lansează în momente diferite, ea urmând să devină operațională până la sfârșitul lui 2022, potrivit presei de stat chineze.