Oficialii chinezi au refuzat să le ofere experților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în misiune în China, datele brute care ar fi putut elucida originea coronavirusului, au precizat vineri investigatorii independenți ai OMS.

Investigatorii, care s-au întors recent din misiunea din Wuhan, au relatat că neînțelegerile privind dosarele pacienților, dar și pe alte chestiuni au fost atât de tensionate încât au declanșat dispute și chiar țipete, printre experții din ambele tabere.

Rezistența Chinei la dezvăluirea informațiilor cu privire la primele zile ale epidemiei, spun oamenii de știință, îngreunează descoperirea indiciilor vitale care ar putea preveni alte viitoare pandemii.

”Dacă ești profesionist și ești concentrat pe informații”, a spus Thea Kolsen Fischer, epidemiolog danez care a fost parte a misiunii în China, atunci obținerea datelor este ”ca și cum ai examina cu ochii tăi un pacient, în calitate de doctor”.

Echipa de 14 experți a petrecut în China 27 de zile, timp în care a investigat originile pandemiei. Oamenii de știință din echipă spun că oficialii chinezi au fost nemulțumiți de întrebările insistente adresate și de solicitările privind informațiile relevante.

Autoritățile chineze au îndemnat echipa OMS să accepte versiunea oficială privind apariția virusului, inclusiv teoria că acesta ar fi putut să se răspândească în China din altă țară. Experții OMS au răspuns că nu pot trage concluzii în lipsa datelor.

În final, experții OMS au găsit un compromis, alegând să laude transparența guvernului chinez, în vreme ce au cerut mai multe date cu privire la primele zile ale epidemiei.

Este neclar însă dacă acest compromis va avea vreun succes, scrie New York Times.

Oficialii chinezi au spus misiunii OMS că nu au avut suficient timp pentru a aduna toate datele despre pacienți, așa că au oferit niște rezumate.

Între timp, experții OMS au fost criticați pentru că au oferit Chinei o victorie de PR la o conferință de la finalul misiunii, în care au luat în calcul teoria că virusul ar fi ajuns în China prin intermediul produselor alimentare congelate.

Informații incomplete

Concret, scrie Reuters, citată de Agerpres, echipa OMS a cerut datele neprelucrate în cazul a 174 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 pe care autorităţile chineze i-au identificat în faza incipientă a epidemiei din oraşul Wuhan, în decembrie 2019, precum şi în legătură cu alte cazuri, însă tot ce a primit a fost un rezumat, a declarat Dominic Dwyer, un expert australian în boli infecţioase, membru al echipei OMS.

Aceste date neprelucrate ar avea, în mod normal, caracter anonim, însă conţin detalii precum ce întrebări au fost adresate pacienţilor, răspunsurile lor şi cum au fost acestea din urmă analizate, a mai spus el.

„Acesta este un procedeu standard pentru investigaţia unei epidemii”, a declarat Dwyer pentru Reuters prin videoconferinţă din Sydney unde el se află în carantină.

El a afirmat că obţinerea accesului la date neprelucrate este importantă în special pentru că doar jumătate dintre cei 174 de pacienţi au fost expuşi la piaţa Huanan din Wuhan, unde a fost iniţial descoperit noul coronavirus şi care este închisă în prezent.

„Din acest motiv am continuat să cerem aceste informaţii. De ce acest lucru nu se întâmplă, nu pot comenta. Fie este vorba despre ceva politic, fie este vorba despre timp sau este dificil… Însă dacă există alte motive pentru care aceste informaţii nu sunt disponibile, nu ştiu. Se pot face doar speculaţii”, a adăugat expertul OMS.

 
 

Urmărește-ne pe Google News